Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια είναι η νέα «Υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕΗ 41χρονη Ιταλίδα ΥΠΕΞ, Federica Mogherini, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ για τα επόμενα 5 χρόνια.

Μόλις ένα μήνα πριν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην υποψηφιότητά της. Τα Βαλτικά κράτη και η Πολωνία την θεωρούσαν «άπειρη» και όχι τόσο «σκληρή» απέναντι στη Μόσχα.


Μόλις 41 ετών, δύο χρόνια μεγαλύτερη από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi, η Ιταλίδα είναι από τις πιο νέους πολιτικούς στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Μια εκ των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο του Renzi, είναι πιθανώς η πιο στενή σύμμαχος του Ιταλού Πρωθυπουργού. Πριν γίνει υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, ήταν λιγότερο γνωστή.

Μιλώντας εξαιρετικά αγγλικά και γαλλικά, η Mogherini αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Sapienza από το τμήμα πολιτικών επιστημών και έγραψε διπλωματική πάνω στην ισλαμική πολιτική που ολοκλήρωσε στη Γαλλία, όπου και έκανε το πρόγραμμα Erasmus.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2008, και εντάχθηκε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής.

Αναφορικά με την εμπειρία της σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εκπροσώπησε τη Ρώμη στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ δούλεψε και ως συνεργάτιδα στο German Marshall Fund.

Χαρακτηριζόμενη ως «τυπική κεντροαριστερή πολιτικός της γενιάς της», θεωρείται ότι έχει μετακινηθεί από την ακροαριστερά και τις εκστρατείες εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του απαρτχάιντ τη δεκαετία του ’90, προς το κέντρο σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου