Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Καλά "διαβασμένος" και με "αέρα" πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

«Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές... Είναι παροχή να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι γύρω μας;.. Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική... Χθες δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε, κοστολογημένα»

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο... Για εμάς η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια (…) Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος»
    

Απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε από το Βελλίδειο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη μαραθώνια συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός του για «εκλογές χθες».


Ζητάμε εκλογές γιατί μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε σε όσους άσκησαν κριτική, χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές του εξαγγελίες ως «παροχές».

«Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε, σχετικά με τα μέτρα σίτισης και παροχής ρεύματος που εξήγγειλε, αν είναι παροχή «να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι γύρω μας».


«Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;» αναρωτήθηκε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζει σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.

«Χθες δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε, κοστολογημένα» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία διαφορετική συνολικά για το πώς θα βγούμε από την κρίση, με μία αναπτυξιακή λογική, η οποία στηρίζεται στην τόνωση της απασχόλησης, την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μία σειρά δράσεων για ενίσχυση της ζήτησης.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για παροχές, αλλά για ένα πρόγραμμα σε διαφορετική λογική, το οποίο, επιπλέον, δεν στηρίζεται σε δανεισμό, αλλά σε ανακατανομή υπαρχόντων πόρων. «Για εμάς η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια (…) Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος» δήλωσε.
«Δέχτηκα και εγώ απειλές, όπως η Λαγκάρντ»

Σε ερώτηση για τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και παρατήρησε: «Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν "έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις". Βέβαια, αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή» δήλωσε.
«Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει ο Πρόεδρος»

Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει να κάνει τόσο με το πρόσωπο. Για εμάς το θέμα της προεδρικής εκλογής έχει να κάνει με το μείζον, της συνέχειας ή μη με μία πολιτική που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα».

Τον κ. Σαμαρά, όπως είπε, «δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν τον ενδιαφέρει το πρόσωπο, θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην εξουσία».

«Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, που θα έχει διαμορφωθεί με τους σημερινούς συσχετισμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι το πρόσωπο που θα προταθεί, στην ώρα του, πρέπει να συγκεντρώνει τη λαϊκή, κοινωνική και πολιτική αποδοχή.

Σε ερώτηση πώς θα το εκλάβει εάν τελικώς ο κ. Σαμαράς καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 180 ψήφους για την Προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εμείς επιλέγουμε το δημοκρατικό δρόμο, με μία πολιτική ανατροπή που είναι αναγκαία, και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο».

Από εκεί και πέρα -όπως συμπλήρωσε- δεν αρκεί κάποιος να δυσανασχετεί. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εμείς καταθέτουμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, πρόσθεσε. Στην επόμενη ΔΕΘ, σε ένα χρόνο, αν μείνει η κυβέρνηση, τότε μπορεί να μην μπορούμε αυτά, αλλά να μπορούμε λιγότερα».
«Συζήτηση για το Σύνταγμα μετά την κυβερνητική αλλαγή»

Όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές, ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει εάν όσοι κληθούν να την υλοποιήσουν δεν πιστεύουν σε αυτήν: «Πολλοί δεσμεύτηκαν, δεν έκαναν τίποτα στην πράξη» είπε.

Λέγοντας όμως ότι η γενικότερη εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου (αναφέροντας και το παράδειγμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών) θα περνούσε και από συζήτηση για το Σύνταγμα, άδραξε την ευκαιρία να πει ότι η συζήτηση αυτή «είναι ώριμο να ξεκινήσει αλλά όχι από μια Βουλή που δεν αντιστοιχία από το λαϊκό αίσθημα» τόνισε.

«Σήμερα έχουμε Βουλή σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση» τόνισε. Η συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει να ξεκινήσει «μετά την κυβερνητική αλλαγή», από μία Βουλή που «θα έχει αντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση».
«Δεν συνεργάζομαι με Σαμαρά και Βενιζέλο»

Σε ερώτημα εάν θα επιδιώξει συνεργασίες για την εφαρμογή του προγράμματός του και τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτοδυναμία» -όρο που χαρακτήρισε παρωχημένο- αλλά «για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του».

«Θα επιδιώξουμε συνεργασίες, θα ανοίξουμε τα ψηφοδέλτια μας. Επιδιώκουμε την πλειοψηφία στη Βουλή ,αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι η πιο πολωμένη των τελευταίων χρόνων» τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, όπως πρόσθεσε, συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις «εντός και εκτός βουλής» και μετά τις εκλογές, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που μας οδήγησαν στον γκρεμό, με αυτούς που βρίσκονται στον άλλο πόλο».

«Αν υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης με δυνάμεις που βρίσκονται από τις άλλη πλευρά, τότε θα το κάνουμε. Αν όχι αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογική αναμέτρηση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και διαμήνυσε: «Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουμε σε μία κόλλα χαρτί».

«Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της τρόικας. «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», είχε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με την κ. Μέρκελ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν και παρατήρησε: «Εγώ δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά, δεν θα της ζητήσω να δείξει επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή, τον κ. Σόιμπλε».
«Τρομολαγνικό το σενάριο περί Grexit»

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι, έκανε λόγο για «τρομολαγνικά σενάρια» και υπογράμμισε: «Εγώ τα ίδια λέω παντού και κανείς δεν μου έδειξε το δρόμο της εξόδου».

Ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ότι ένα ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με το «να πυροβολούσε η Μέρκελ τα πόδια της». Ως εκ τούτου – συνέχισε- το ερώτημα ανήκει σε άλλη περίοδο, «last year» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι κινδυνολογίες αυτές δεν είναι ούτε για να τρώνε το φαγητό τους τα μικρά παιδιά» είπε πιο ξεκάθαρα, λέγοντας πως ο λαός δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από «τρομολαγνικά» σενάρια.
Στα Ταμεία η επόμενη μεγάλη κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι εκείνη των Ταμείων, η οποία ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα, «μετά το 2016», λόγω «της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Δεν αιθεροβατούμε. Γι’ αυτό είπαμε να προσανατολίσουμε πόρους στην απασχόληση, ώστε να υπάρξει εισροή εισφορών στα Ταμεία», καθώς και ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει εθνικός διάλογος σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα επανεξετάσει επίσης κάθε σύμβαση ιδιωτικοποίησης και δεν θα διστάσει να ακυρώσει κάθε σύμβαση που είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον. Προέβλεψε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», ούτε η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας.
«Δεν αποτελεί προτεραιότητα η έξοδος από το ΝΑΤΟ»

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, επισήμανε πως υπάρχουν θεσμοί για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά «αυτοί οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Όχι όμως με δική μας ευθύνη. Κρίσιμα θέματα τα χειρίζεται ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά χωρίς να ενημερώνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.

Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κυβέρνηση σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, τέλος, πως «ό,τι έχουμε δεσμευτεί σε σχέση με την ΕΡΤ ισχύει» και ότι το σχετικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα του «θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες» με τη νέα ΕΡΤ να διοικείται σε μεγάλο μέρος και από τους εργαζόμενους της, στα πρότυπα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου