Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Μπέπε Γκρίλο: Οι λαθρομετανάστες μας φέρνουν ασθένειες - Ψέματα; Ποιος τους ελέγχει;


Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής του ιταλικού ευρωσκεπτικιστικού κινήματος των Πέντε Αστέρων, έγραψε την Τρίτη στο μπλογκ του, ότι οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στη νότια Ιταλία φέρουν επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.
«Όταν οι προπάπποι μας έφταναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις έβλεπαν το Άγαλμα της Ελευθερίας, τους έβαζαν αμέσως σε καραντίνα στο Έλις Άιλαντ», έγραψε ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός.
«Για την φυματίωση δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει με αποτελεσματικό τρόπο τους ενήλικες, μεταδίδεται από τον αέρα και για την θεραπεία της χρειάζονται χρόνια. Αν θέλουμε να την επανεισάγουμε, ας το κάνουμε, αλλά πρέπει να γίνει υπό το φως του ηλίου», πρόσθεσε ο Γκρίλο.
Τη Δευτέρα ο Μπέπε Γκρίλο είχε αναρτήσει στο ιστολόγιό του επιστολή Ιταλού αστυνομικού και συνδικαλιστή, στην οποία καταγγέλλεται ότι «σαράντα αστυνομικοί οι οποίοι συμμετείχαν στην ανθρωπιστική επιχείρηση Mare Nostrum και που υποβλήθηκαν σε τεστ για την ανίχνευση του βακτηριδίου της φυματίωσης, προέκυψαν θετικοί».
Κάποιοι "δημοσιογράφοι" και "ΜΜΕ" έτρεξαν να χαρακτηρίσουν τον Μπέπε Γκρίλο ρατσιστή και τις δηλώσεις του άκρως ρατσιστικές, αγνοώντας προφανώς ότι λαθρομετανάστευση είναι μία παράνομη πράξη, κι όχι κάποια φυλή ή θρησκεία. Λαθρομετανάστης μπορεί να είναι ο καθένας μας, όπως μπορεί να είναι και παραβάτης του κ.ο.κ., αρκεί να παραβιάσει τα σύνορα μιας χώρας και να εισέλθει σε αυτή χωρίς άδεια και έγγραφα, κι αυτό δεν έχει να κάνει με χρώμα, φυλή ή θρησκεία.
Από την άλλη το θέμα της εισαγωγής ασθενειών είναι μία πραγματικότητα. Χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς χαρτιά, χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο, από υπανάπτυκτες χώρες προέλευσης χωρίς πολλές φορές υπηρεσίες υγείας, εισέρχονται στις χώρες της Ε.Ε. κυρίως του νότου.
Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, με πρώτο μεγάλο πρόβλημα αυτό της μεταφοράς και μετάδοσης ασθενειών.
Επίσης άλλο θέμα είναι το γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους (αν θα παραμείνουν, αν θα τους δεχτούμε, αν θα επαναπατριστούν κοκ) κι άλλο το θέμα του υγειονομικού ελέγχου που πρέπει έτσι κι αλλιώς να υπάρχει. Θα ήταν εντελώς παράλογο ακόμη και να καλέσει η κυβέρνηση στη χώρα μας 2000 νόμιμους μετανάστες από την Σιέρα Λεόνε χωρίς έλεγχο για τον Έμπολα. Θα το δεχόταν κανένας πολίτης; Και βέβαια όχι. Λαθρομετανάστης, μετανάστης ή ακόμη και επισκέπτης μιας χώρας πρέπει να είναι υγιής. Είτε είναι Πακιστανός, είτε είναι Γερμανός. Ο οποιοσδήποτε χωρίς εξαιρέσεις.
Εχθρός δεν είναι σε αυτή τη περίπτωση ο λαθρομετανάστης, αλλά η αρρώστια ή ακόμη και ο θάνατος που πιθανόν άθελα του να φέρνει μαζί του. Το κράτος οφείλει να κάνει αυτό το διαχωρισμό και να μην τα ταυτίζει. Σκοπός πρέπει να είναι η προστασία της κοινωνίας αλλά και σωτηρία αυτών των ανθρώπων. 
Στην Ελλάδα η φυματίωση -η οποία είχε εξαλειφθεί στο παρελθόν- είναι ξανά σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως και κατά κύριο λόγο στην λαθρομετανάστευση και δευτερευόντως και στον τουρισμό. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται περισσότερο λόγο της ανυπαρξίας των απαιτούμενων υγειονομικών ελέγχων που θα έπρεπε να κάνει το κράτος.  
Πάντως το πρόβλημα υπάρχει, είναι υπαρκτό, είναι εδώ, και είναι επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου