Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τρελές δημοσκοπήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη εξηγούν…

Ίσως, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως, να εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο για ποιον λόγο μετά από τόσες δεκαετίες και τόσο αίμα από τα χιλιάδες θύματα, κάποια λύση στο πρόβλημα ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς δεν βρίσκεται…


Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, αφού το δεύτερο και σημαντικότερο συμπέρασμα, είναι ότι η ισλαμιστική Χαμάς έχει κάθε λόγο να επιδιώκει από καιρού εις καιρόν, όποτε αντιμετωπίζει προβλήματα στη Γάζα, τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Και όπως αποδεικνύεται, οι χιλιάδες νεκροί δεν νοιάζουν και τόσο τον παλαιστινιακό λαό, ή τουλάχιστον όχι όσο -με έναν περίεργο ψυχολογικό μηχανισμό- το να θεωρούν ότι νίκησαν στον πόλεμο, όταν έχουν – στον πιο πρόσφατο – πάνω από 2.000 νεκρούς και ισοπεδωμένες περιοχές, με τον αντίπαλο να έχει χάσει 70 ανθρώπους, σχεδόν όλοι στρατιώτες…

Ίσως, στο κοράνι να βρίσκεται η απάντηση, όμως στη στρατηγική λογική, αυτό που προκύπτει ως βεβαιότητα, είναι πως ισχύει απόλυτα ότι όποιος ολιγωρήσει θα πρέπει να περιμένει το πιο ισχυρό πλήγμα από τον αντίπαλό του, αφού εδραιωμένη πεποίθηση εκατέρωθεν είναι, ότι η μία πλευρά θέλει να εξαφανίσει την άλλη. 

Στη μια περίπτωση είναι βέβαια και επισήμως διακηρυγμένο, άρα αμφιβολίες δεν υπάρχουν, ενώ τα αποτελέσματα που ακολουθούν, ανατρέπουν τις ψευδαισθήσεις περί των δυνατοτήτων ειρηνικής διευθέτησης

Εάν γινόντουσαν σήμερα προεδρικές εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή, (ελέγχεται από τη Φατάχ) ο «πρωθυπουργός» της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, θα κέρδιζε εύκολα έναντι του Μαχμούντ Αμπάς, με τη Χαμάς να κερδίζει τις εκλογές συνολικότερα και να έθετε υπό τον έλεγχό της και αυτή την παλαιστινιακή περιοχή, μετά τη Λωρίδα της Γάζας.

  • Ο Χανίγιε θα συγκέντρωνε το 61% των ψήφων, ενώ ο Αμπάς μόλις το 32%, ενώ στη Δυτική Όχθη το ποσοστό του Χανίγιε θα ανερχόταν στο 66% των ψήφων. 
  • Εάν γινόντουσαν βουλευτικές εκλογές, η Χαμάς θα επικρατούσε με 46%, έναντι 31% της Φατάχ. Στη Δυτική Όχθη τα ποσοστά θα ήταν 47% υπέρ της Χαμάς και 27% υπέρ της Φατάχ.

Πριν από δυο μέρες, στον διεθνή Τύπο εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα μιας άλλης δημοσκόπησης, την οποία διενήργησε το με έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, Παλαιστινιακό Κέντρο για Πολιτική και Δημοσκοπική Έρευνα (PSR: Palestinian Center for Policy and Survey Research). Η έρευνα έγινε και στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.
  • Το 79% των Παλαιστινίων υποστηρίζει ότι η Χαμάς κέρδισε τον πόλεμο με το Ισραήλ και μόνο το 3% πιστεύει το αντίθετο! Το 17% φαίνεται πως έχει πιο πολύ μυαλό στο κεφάλι, απαντώντας ότι και οι δυο ήταν χαμένοι. 
  • Επίσης, το 80% των Παλαιστινίων, δείχνει να αγνοεί ή να θεωρεί ήσσονος σημασίας τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων που ξεκίνησε τη σύρραξη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους Ισραηλινούς.
  • Μόλις το 5% θεωρεί τη Χαμάς υπεύθυνη. Και όχι μόνο αυτό. Το 94% είναι ικανοποιημένο με τη στρατιωτική της απόδοση και το 78% δήλωνε ικανοποιημένο με το πώς υπεραμύνθηκε των πολιτών στη Γάζα. 

Προϋπόθεση εξεύρεσης λύσης σε μια διένεξη είναι να επικρατήσει η λογική. Όποιος θεωρεί λογικά τα ανωτέρω ευρήματα, έστω και με τα «παραμορφωτικά» δυτικά μας «γυαλιά», ας μας το αναλύσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου