Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει κόμμα εξουσίας


Παρά την έντονα αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε και τα τραγικά λάθη που διέπραξε τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες που φέρει για την σημερινή κατάσταση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ παραμένει κόμμα εξουσίας.

Ακόμη και με αισθητά μειωμένα τα ποσοστά του, παραμένει και θα συνεχίσει να είναι κόμμα εξουσίας, όσο τουλάχιστον τα ποσοστά αυτά είναι πάνω του 3%.

Διαφωνώ κάθετα με όσους πιστεύουν ότι ΠΑΣΟΚ τελείωσε και πως έκλεισε τον κύκλο του οριστικά. Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε έναν κύκλο της ιστορίας του, αλλά έχει ήδη ανοίξει έναν νέο κύκλο. Από την 20ετία απόλυτης εξουσίας ΠΑΣΟΚ, πάμε για την 20ετια συμμετοχικής εξουσίας ΠΑΣΟΚ.

Από την αρχή της κρίσης, το 2009, το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία. Αν αύριο γίνουν εκλογές και πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η ΝΔ θα φύγει από την εξουσία. Όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνδράμει μία κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ από μόνη της είναι πολύ λίγη. Το ίδιο και όποιοι Ανεξάρτητοι Έλληνες μείνουν στο τέλος. Το Ποτάμι όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να φθίνει συνεχώς. ΝΔ και Χρυσή Αυγή απορρίπτονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι άλλο μένει; ...μα το ΠΑΣΟΚ!

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι και στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Διότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο κόμμα εξουσίας, είναι και το "κλειδί" της εξουσίας έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές ισορροπίες σήμερα.

Η επόμενη κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και ίσως λίγο ΑΝΕΛ. Μόνη σταθερή αξία στη κυβέρνηση θα είναι ξανά το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική σήμερα και θα συνεχίσει να τη διαμορφώνει για πολλά χρόνια ακόμη μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο λόγος που πάντα ήταν και που σήμερα πάλι είναι κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ είναι η θέση του στον πολιτικό χώρο: το "κέντρο".

Ως το μοναδικό "κεντρώο" ιστορικά κόμμα μπορεί να "δένει" είτε σε κεντροδεξιές, είτε σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Σε αυτό επιπλέον και κατά δεύτερο λόγο (αν όχι πρώτο), ρόλο παίζουν σήμερα και οι πρώην ΠΑΣΟΚοι που έχουν φύγει προς τα δεξιά ή αριστερά και οι οποίοι ως άνθρωποι της εξουσίας και όλοι τους μέρη ενός πρώην ισχυρού συστήματος εξουσίας και συμφερόντων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες διατηρούν ακόμη ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα σταθερά προς την εξουσία και το ΠΑΣΟΚ τον περιμένει εκεί αποχαιρετώντας τη ΝΔ. 

Και κάποια μέρα, από την ίδια θέση, θα αποχαιρετήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου