Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος σε Τσίπρα: Αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες κι όχι οι άνθρωποι

Συνάντηση Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό 

Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ο Ποντίφηκας αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών», είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.

-Τσίπρας: Οι άνθρωποι πρέπει να μπουν πάνω από τις αγορές και τα κέρδη.   
-Πάπας Φραγκίσκος:  Εσείς οι νέοι πολιτικοί μιλάτε με μια γλώσσα που είναι σαν μελωδία. Η κρίση είναι κρίση αξιών. 
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πάπα Φραγκίσκο.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν θέματα ειρήνης, μετανάστευσης αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ "άνοιξαν" και τα ζητήματα οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι άνθρωποι πρέπει να μπουν πάνω από τις αγορές και τα κέρδη.
Ο πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως "εσείς οι νέοι πολιτικοί μιλάτε με μια γλώσσα που είναι σαν μελωδία".
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ποντίφικας αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών», είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται πως ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αναφερθεί αρκετές φορές για την κρίση στην παγκόσμια οικονομία, επικρίνοντας τους κυβερνώντες για τη στάση τους έναντι των τραπεζών. «Η οικονομική κρίση αποτελείται από τον κόσμο, από τις οικογένειες που πεθαίνουν της πείνας. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει, ενώ, αντιθέτως, όταν μειώνονται οι επενδύσεις των τραπεζών, αυτό παρουσιάζεται ως τραγωδία», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2013 ο Αργεντινός ποντίφικας.
Ο Πάπας εξάλλου θα βρεθεί στις 25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, προκειμένου να απευθύνει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόσκληση στον Πάπα έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Βατικανό τον Οκτώβριο του 2013.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τον συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! Βάλτερ Μπάγιερ.
Η συγκεκριμένη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την διήμερη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, η οποία είχε προκαλέσει αρκετά σχόλια. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά ότι «η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής, που μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας».
Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βατικανό. Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται για πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ.


Τσίπρας: Οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια
Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό.
Ανάμεσα στα θέματα της συζήτησής τους τέθησαν η κοινωνική κρίση από την πολιτική λιτότητας, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.
Ο Πάπας φάνηκε δυσαρεστημένος από τον τρόπο που ασκούνται οι πολιτικές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών». Όπως τόνισε «είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι».


Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
«Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως “Πάπα των φτωχών”, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο ζήτημα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών
Ζητήσαμε από τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη. Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό και τις τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, την Ελλάδα Να του πω ότι, μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του την στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.
Τέλος, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές είναι πάνω από τα κέρδη, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου