Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σημίτης: Κόστισε το “τα λεφτά υπάρχουν” - Βενιζέλος: Αιχμές για τον Παπανδρέου


Αυστηρή κριτική στη μερίδα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται για τη θλιβερή εικόνα της εκδήλωσης του Ιδρύματος Παπανδρέου, την Δευτέρα στο Ζάππειο, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε, στην κεντρική εκδήλωση για τα 40α γενέθλια του κινήματος.
«Η προχθεσινή εκδήλωση δείχνει ότι κάποιοι μάλιστα παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους. Επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε. Θυμίζουμε τα ξερά φύλλα που στροβιλίζει αδιάκοπα ο αέρας στην αυλή της πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του, άφησε επίσης αιχμές για την λαϊκίστικη προσέγγιση της πολιτικής, λέγοντας ότι «οι λαϊκίστικες υποσχέσεις δεν χαρίζουν την ελευθερία δράσης από δεσμά του παρελθόντος, αντίθετα οδηγούν προς την αποτυχία και επιτείνουν την υστέρηση». «Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν»» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα σαφή υπαινιγμό για την προεκλογική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2008.
Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, είπε ότι χρειάζεται μια νέα προσπάθεια με νέα πρόσωπα. «Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης», σημείωσε.
Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ είναι να λέει αλήθειες, να περιγράφει τις δεσμεύσεις και τους κινδύνους και όχι να τους ελαχιστοποιεί, γιατί αλλιώς θα συνεχίσει να έχει οπαδούς των υποσχέσεων και των ρουσφετιών. «Χρειάζεται να ακολουθήσουμε νέους δρόμους τώρα χωρίς δεσμεύσεις από το παρελθόν, χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές, αντί για τους κλακαδόρους και τις πλάκες χρειάζεται αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, σχέδια και ιδέες, ανοικτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. Επίσης, υπενθύμισε ότι στην περυσινή εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη είχε διαπιστωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, για να προσθέσει ότι «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς σήμερα, οφείλουμε να δεχθούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο».
Τέλος, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην προχθεσινή εκδήλωση σχολιάζοντας ότι «δείχνει ότι κάποιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδιώκουν τη συνέχιση πρακτικών που δεν είναι πια δυνατές στη σύγχρονη Ελλάδα». Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές, όλα είναι αβέβαια.
  
«Εις πείσμα όλων εκείνων που στοχεύουν μόνιμα το ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουν ότι είμαστε ο θεμελιώδης κρίκος της αλυσίδας, η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και σηκώνει ψηλά τη σημαία του μέλλοντος του τόπου. Αυτός είναι ο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη και τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στο περιστύλιο του Ζαππείου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όπως έχει αποφασιστεί στην ΚΠΕ, το κόμμα βαδίζει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς ψεύτικα διλήμματα περί ΠΑΣΟΚ και δημοκρατικής παράταξης, για να τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος άφησε μία από τις αρκετές αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας ότι σε αυτά που άκουσε πρόσφατα για δήθεν οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, «δεν υπάρχει καμία μεταμόρφωση, υπάρχει μια πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε».
Σχολιάζοντας το κλίμα αποδοκιμασίας που εισέπραξε τη Δευτέρα στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου από μερίδα των παραβρισκόμενων, τόνισε ότι εκεί μίλησε για τον καταλυτικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά, όπως σημείωσε, δυστυχώς αυτά που είπε «χάθηκαν μέσα στην ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με Δημοκρατία, πολιτικό πολιτισμό, προοδευτικό ύφος, σε συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη».
Ο κ. Βενιζέλος όπως είχε προϊδεάσει τη Δευτέρα ότι θα κάνει σήμερα, απάντησε και για το «πώς το ΠΑΣΟΚ έφτασε στη συνεργασία με τη δεξιά», αναφέροντας ότι η μετάβαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεν ήταν προϊόν καμίας συνωμοσίας, αλλά επιλογή που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011, με τη διατύπωση για συνεργασία μόνο με τη ΝΔ και άλλον πρωθυπουργό.
Αναφερθείς «στο εθνικό ορόσημο μεγάλων διαστάσεων», την προεδρική εκλογή, τόνισε ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς απαγορεύονται και όταν γίνονται τιμωρούνται. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «ξέρουμε ότι μπορεί να έχουμε το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, ξέρουμε πιο είναι το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών εξελίξεων από τώρα έως τον Φεβρουάριο και είμαστε προετοιμασμένοι και για τη μία και για την άλλη εκδοχή, αλλά προτείνουμε στον λαό την εκδοχή που είναι θεσμικά και εθνικά υπεύθυνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου