Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΓΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Αυτή τη βδομάδα το Ισραήλ δημοσίευσε την ιδιοποίση γης έκτασης 988 εκταρίων (36.400 τ.μ.) στην περιοχή Γκους Ετζιόν έξω από τη νότια Ιερουσαλήμ, κοντά στη Βηθλεέμ.  


Η περιοχή συνδέει τον οικισμό Γκους Ετζιόν με την Πράσινη Γραμμή (που είναι η γραμμή εκεχειρίας από το 1948) προσφέροντας έτσι ασφαλή πέρασμα στους 70.000 εποίκους και πιθανότητα επέκτασης των οικισμών. 
 
Οι έποικοι ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης καθότι αυτό ήταν θέμα υπό συζήτηση εδώ και δεκαετίες. Η συγκεκριμένη γη είναι στρατηγικής σημασίας και οι Ισραηλινοί πολιτικοί ανέμεναν ότι αργά ή γρήγορα θα ιδιοποιόταν.
 
Όπως ήταν φυσικό, η διεθνής κατακραυγή δεν άργησε να έρθει.  Η ΕΕ επανέλαβε τη γνωστή της θέση ότι δηλαδή «οι οικισμοί έχουν τεθεί εκτός νόμου από το διεθνές δίκαιο».  Η δήλωση προσθέτει ότι η ΕΕ «δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές που αφορούν τα σύνορα που τέθηκαν πριν το 1967, συμπεριλαμβανομένου κι αυτά που σχετίζονται με την Ιερουσαλήμ και που δεν έχουν συμφωνηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη».  Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠ κάλεσαν το Ισραήλ να αλλάξει θέση.
 
Όμως, και εντός του Ισραήλ η απόφαση δημιούργησε πολιτική αναστάτωση καθώς η Υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λιβνί και ο Υπουργός Οικονομικών Γαΐρ Λαπίδ, την καταδίκασαν. Ο Λαπίδ είπε ότι η απόφαση βασίζεται πάνω σε πολιτικό οπορτουνισμό και λυπάται που το θέμα δεν φέρθηκε ενώπιον της κυβέρνησης για έγκριση.  Και οι δύο καταδίκασαν επίσης το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εφαρμόστηκε αυτή η απόφαση λέγοντας ότι η ανάγκη για το Ισραήλ μετά την «Επιχείρηση Προστασία στα Άκρα» είναι να κερδίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και όχι να προκαλέσει την αντίδραση της.
 
Το ερώτημα είναι ποιο είναι το καθεστώς της γης - ένα θέμα που βρίσκεται στα Ισραηλινά δικαστήρια εδώ και πολύ καιρό.  Η ιδιοκτησία της γης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια είναι ένα πολύπλοκο θέμα και χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς και από τις δύο πλευρές. Οι Ισραηλινές αποφάσεις υπόκεινται πάντα σε βαθιά αμφισβήτηση από το νομικό σύστημα και τους πολιτικούς γι’ αυτό και είναι δύσκολο να γίνουν βήματα που δεν μπορούν μετέπειτα να υποστηριχθούν στο δικαστήριο.  Γενικά, η γη στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (Δυτική Όχθη) ανήκει σε μία από τρεις κατηγορίες:  Ιδιωτική, κρατική και γη της οποίας το καθεστώς πρέπει να καθοριστεί.  Η γη υπό συζήτηση ανήκε στην τρίτη κατηγορία και το κράτος αποφάσισε τώρα να την ανακυρήξει σε κρατική.  Αυτοί που αντιτίθονται στην απόφαση έχουν 45 μέρες να εφεσιβάλουν.
 
Η Ιουδαία και τη Σαμάρεια είχαν μοιραστεί σε τρεις περιοχές:  Α, Β, και Γ, σύμφωνα με τη Συμφωνία του  Όσλο. Όπως φαίνεται, οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας είναι μεν ορατές αλλά η εγκυρότητα της αμφισβητείται. Οι περιοχές Α έπεσαν κάτω από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και οι περιοχές Γ κάτω από το Ισραήλ.  Οι περιοχές Β είναι κοινής ευθύνης.  Η ΠΑ και το Ισραήλ είναι ελεύθεροι να αναπτύξουν τις περιοχές Α και Γ αντίστοιχα.  Σύμφωνα με την ΕΕ και τις ΗΠ, όλες οι περιοχές - Α, Β, Γ- θα πρέπει να τύχουν τελικού ξεκαθαρίσματος σε διαπραγματεύσεις. 
 
Αντίθετη με την άποψη της ΕΕ, η τελευταία κίνηση των Ισραηλινών δεν αποτελεί αλλαγή συνόρων. Είναι αλλαγή στο καθεστώς της γης και προετοιμασία για την ανάπτυξη της.  Το Ισραήλ μπορεί μεν να κτίσει σπίτια εκεί, κάτι που εξοργίζει την ΕΕ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα σύνορα αλλάζουν.  Οι αλλαγές των συνόρων είναι θέμα διαπραγματεύσεων, κάτι που το Ισραήλ έχει αποδεχτεί.  Επιπλέον, η περιοχή υπό συζήτηση θα μείνει κάτω από Ισραηλινό έλεγχο ότι και να συμβαίνει, ακόμα και μετά από συμφωνία με την ΠΑ – εάν υπάρξει κάτι τέτοιο.  Κι αυτό γιατί σ’ όλες τις συνομιλίες, το Ισραήλ είχε απαιτήσει οι οικισμοί Γκους Ετζιόν να μείνουν εντός του Ισραήλ. Αυτή η απαίτηση ήταν γνωστή γι’ αυτό δε δικαιολογείται τόσος θόρυβος γύρω από το θέμα;
 
Από την άλλη, η χρονική περίοδος που γίνεται αυτή η κίνηση δεν είναι η καλύτερη κι ίσως ακόμα και το κίνητρο να είναι λανθασμένο.  Ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών, Ναφταλί Μπένετ, παρουσίασε την ιδιοποίηση γης σαν την απάντηση των Σιωνιστών για το θάνατο των τριών Ισραηλινών εφήβων πριν δύο μήνες στην ίδια ακριβώς περιοχή.  Εάν αυτό ήταν λοιπόν το πραγματικό κίνητρο για την ενέργεια του Ισραήλ, τότε ήταν μια πράξη άσοφη και εκτός τάξης.  Εάν ο Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γααλόν, που έπρεπε να υπογράψουν τα χαρτιά για την παραχώρηση, πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει ανάγκη ασφάλειας και ιστορικό και ηθικό δικαίωμα στην περιοχή, θα έπρεπε να το είχαν εγκρίνει εδώ και πολύ καιρό.  Βέβαια, η διεθνής κοινότητα θα κατέκρινε την ενέργεια αυτή όποια και να ήταν η χρονική περίοδος που γινόταν κάτι, όμως, που δεν είναι η ουσία του θέματος. Το θέμα είναι ότι εάν είναι σωστό να ιδιοποιηθεί η γη τότε το κίνητρο δεν θα έπρεπε να ήταν ο θάνατος των εφήβων.  Και, βέβαια, αυτή η στιγμή δεν θα ήταν η καλύτερη για να γίνει μια τέτοια ιδιοποίηση.
 
Η ιδιοποίηση της γη είναι μια σωστή κίνηση ο διεθνής νόμος το αποδέχεται όπως αναφέρεται στο Άρθρο 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  Επιπλέον, η ιστορία το υποστηρίζει.  Οι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν καθήκον να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα για τα δικαιώματα τους και όχι να μόνο να ανησυχούν για τις αντιδράσεις.  Αν το Ισραήλ δεν ενημερώσει τότε ποιος άλλος θα το κάνει;
 
 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ»
 
Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, η «Επιχείρηση Προστασία στα Άκρα» φαίνεται ότι έχει τελειώσει.  Τα ΗΕ ετοιμάζονται τώρα να στείλουν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα ερευνήσει πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση στις 8 Ιουλίου.  Με άλλα λόγια, η Επιτροπή δεν ξεκινήσει την έρευνα της από τη μέρα που ξεκίνησε η ρήψη ρουκετών δηλαδή που ήταν αρκετές μέρες πριν την 8η Ιουλίου.
 
Το Ισραήλ είναι αρκετά εξοικιωμένο με την προκατάληψη που επικρατεί στις έρευνες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ και πιθανόν να αποφασίσει να μη συνεργαστεί.  Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ουίλλιαμ Σαπάς, ήδη δήλωσε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση γι’ αυτό και θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να ερευνήσουν. «Θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη και την Τρίπολη.  Θα πρέπει να επισκεφθούν τον ΙΣΙΣ, το Συριακό Στρατό και τη Χαμάς.  Εκεί θα βρουν τα εγκλήματα πολέμου και όχι εδώ,» είπε ο Νετανιάχου.
 
Ο Ισραηλινός Πρέσβης στα ΗΕ, Ρον Προσόρ, προχώρησε αυτή τη βδομάδα στην υποβολή λίστας με εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς αντί να περιμένει την αναμενόμενη καταδίκη από την επιτροπή των ΗΕ.  Η λίστα παρουσιάζει με λεπτομέρεια τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες που είχαν στόχο σχεδόν αποκλειστικά Ισραηλινούς πολίτες. Ο Προσόρ απαίτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΝ να καταδικάσει έντονα αυτές τις ενέργειες.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Todayτο Ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε στη δημοσιότητα δηλώσεις από φυλακισμένους που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση στη Γάζα και που αποδεικνύουν τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν.  Σύμφωνα με μαχητές της Χαμάς, τα τεμένη ήταν το εκλεκτό τους σημείο για την αποθήκευση όπλων.  Επίσης, κάτω από τα τεμένη υπήρχαν εγκαταστάσεις για εκπαίδευση ενώ τα σχολεία και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για αποθήκευση όπλων και σημεία εκτόξευσης.  Οι ηγέτες της Χαμάς συνήθιζαν να κρύβονται σε νοσοκομεία μαζί με τους σωματοφύλακες τους οι οποίοι φορούσαν στολές αστυνομικών.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Γραφείο για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Θεμάτων (ΓΣΑΘ) των ΗΕ έκδωσε αναφορά που καλύπτει τη ζημιά που έγινε στη Γάζα κατά τον πρώτο μήνα της πρόσφατης σύγκρουσης. Κατέγραψαν 12.433 εκρήξεις (βόμβες, βλήμματα κ.α.) και σημείωσαν την ένταση των ζημιών χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα σε χάρτη της Γάζας.  Στο χάρτη, τα χρώματα φαίνεται να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή.
 
Αντίθετα, ο ιστότοπος Israellycool ανέλυσε αυτό το χάρτη και τον σύγκρινε με το χάρτη των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας (ΙΔΑ) ο οποίος δείχνει τα σημεία που στόχευαν εναντίον των τρομοκρατών.  Ο χάρτης των ΙΔΑ διασαφηνίζει το είδος του στόχου, το σημείο εκτόξευσης, την αποθήκη με όπλα, τον τρομοκράτη, τη βάση κλπ. Όπως αναμενόταν, οι δύο χάρτες είναι εντελώς διαφορετικοί.  Το Israellycool παρατήρησε ότι ποσοστό 72% των επιθέσεων έγιναν σε περιοχή εντός 3 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ που είναι κυρίως γεωργική και συμπεριλαμβάνει μερικές πόλεις.  Η περιοχή επεκτείνεται στα προάστια της πόλης της Γάζας όπου βρίσκεται η συνοικία Σουτζάγια.  Στη Σουτζάγια έγιναν ορισμένες από τις πιο άγριες συγκρούσεις.  Εβδομήντα-οκτώ τοις εκατό των κατεστραμμένων κτιρίων βρίσκονται σ’ αυτή την περιοχή.
 
Το Israellycool καθορίζει πέντε περιοχές που έγιναν στόχος: τη Χούζα, Ας Σουρέι, Αλ-Μουγάζι, Τζουχόρ-ατ-Ντικ και Σουτζάγια.  Όλες βρίσκονται κοντά στα Ισραηλινά σύνορα και είναι τα σημεία εκκίνησης των σήραγγων που οδηγούν μέσα στο Ισραήλ.
 
Για ένα ουδέτερο παρατηρητή, η πιο πλάνω πληροφορία είναι δικαιώνει το Ισραήλ.  Ακόμα και μέσα στον πόλεμο είναι φανερό ότι η Χαμάς παραβίαζε κάθε ηθικό κανόνα, και κάθε ανθρωπιστικό νόμο που μπορεί κανείς να φανταστεί.  Οι δηλώσεις από τους φυλακισμένους της Χαμάς και οι χάρτες το αποδεικνύουν.  Η Χαμάς επέλεξε σαν έδρα για τον αγώνα της τις κατοικημένες περιοχές κοντά στα σύνορα.  Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ακατοίκητες εκτάσεις και να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό.  Αλλά, αυτός δεν ήταν ποτέ ο στόχος της.  Τώρα, η ΙΣΙΣ αντιγράφει την τακτική της Χαμάς και χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν ανθρώπινη ασπίδα εναντίον των Αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.  Μ’ αυτό τον τρόπο ελπίζει ότι θα πετύχει δύο πράγματα:  την προστασία των μαχητών της και την ενοχοποίση των Αμερικανών.  Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι τόσο διεστραβλωμένος που το διεθνές δίκαιο δεν έχει απάντηση.  Κάτι που δυσκολεύει τον πόλεμο εναντίον τους είναι ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν στρατό ούτε κανένα ηθικό φραγμό στον τρόπο που εκμεταλλεύονται τους πολίτες τους.  Γι’ αυτό και οποιοσδήποτε πόλεμος εναντίον τους θα προκαλοούσε τελικά πολύ πόνο σε πολλούς αθώους.  Σε αντίθετη περίπτωση, αποφυγή τους θα είναι η εγγύηση ότι αυτό το καρκίνωμα που οδηγεί σε πόνο, θα εξαπλωθεί και όλο και περισσότεροι άμαχοι θα πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών.
 
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, μπορούσε κανείς να ακούσει τους δημοσιογράφους να λένε, «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα, όλη η Γάζα είναι κατεστραμμένη».  Η εντύπωση που έδιναν ήταν ότι οι Ισραηλινές επιθέσεις ήταν σκόρπιες και είχαν στόχο να τρομοκρατήσουν των άμαχο πληθυσμό.  Όμως, η ανάλυση των Ισραηλινών επιθέσεων δείχνει μια προσεγμένη επιλογή των στόχων με επίκεντρο τις σήραγγες και τη βάση των τρομοκρατών.  Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η επιθέσεις κάλυψαν λιγότερο από 5% της Γάζας και ποσοστό πολύ λιγότερο καταστράφηκε.  Βέβαια, ακόμα ένα μικρό ποσοστό καταστροφής είναι μεν σημαντικό όμως έρχεται να αντικρούσει και να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των δημοσιογράφων.
 

Η ΧΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ
 
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε θα κέρδιζε τις εκλογές στην ΠΑ εάν διεξάγονταν σήμερα.  Ο Χανίγε λαμβάνει ποσοστό 66% των ψήφων στη Δυτική Όχθη και 53% στη Γάζα.  Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς καταλήγει με 32%.  Η Χαμάς λαμβάνει σχεδόν την πλειοψηφία στη βουλή με 48% των θέσεων σε σχέση με το 29% του Αμπάς και της Φατάχ.  Άλλα κόμματα θα έπαιρναν τις υπόλοιπες θέσεις.  Σχεδόν 90% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την επανέναρξη της ρήψης ρουκετών εάν ο μερικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ δεν αρθεί.  Μισοί απ’ αυτούς εγκρίνουν την ρήψη ρουκετών από κατοικημένες περιοχές. Το ψηλό ποσοστό αποδοχής της Χαμάς μπορεί να ερμηνευτεί σε κάποιο βαθμό από το γεγονός ότι σχεδόν 80% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Χαμάς κέρδισε τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Ο έπαινος για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Χαμάς σ’ αυτή την έρευνα πρέπει να πάει στον Μαχμούντ Αμπάς και το εκπαιδευτικό σύστημα της ΠΑ.  Για είκοσι χρόνια η ΠΑ διδάσκει τα παιδιά αλλά και όλη την κοινωνία ότι η βία και η τρομοκρατία είναι η καλύτερη μορφή «αντίστασης». Οι τρομοκράτες εκθιάζονται και θεωρούνται πρότυπα.  Ακόμα, τυχάνουν οικονομικής αμοιβής. Ο Αμπάς, από την άλλη, αφήνει άλλους να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» ενώ ο ίδιος φοράει κοστούμια και τριγυρνά σε ωραία ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο κάνοντας χειραψία με ανθρώπους που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν εχθρούς τους.  Δεν  είναι λοιπόν παράξενο που η Χαμάς, και όχι ο Αμπάς, είναι δημοφιλής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου