Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πούτιν: Αν ήθελα, τα ρωσικά τανκς θα έφταναν σε δύο ημέρες στη Ρίγα, τη Βαρσοβία ή το Βουκουρέστι


«Τα ρωσικά άρματα μάχης θα μπορούσαν, αν ήθελα, να φτάσουν σε δύο μέρες όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία ή το Βουκουρέστι», φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η επίμαχη δήλωση φέρεται να έγινε στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τη μετέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι είδε το έγγραφο της περίληψης της συνομιλίας που είχε ο Ποροσένκο με τον Μπαρόζο όταν ο δεύτερος είχε βρεθεί στο Κίεβο. 

Το έγγραφο ανέφερε ότι ο Ποροσένκο είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν πως ο Ρώσος Πρόεδρος του είπε την παραπάνω φράση.

Ο Ποροσένκο μετέφερε στον Μπαρόζο τη φράση ώστε να δείξει με πόσο «συναισθηματικό» τρόπο προσεγγίζει ο Πούτιν την ευρωπαϊκή επιρροή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να προειδοποίησε τον ουκρανό ομόλογό του ότι «βασίζεται υπερβολικά στην ΕΕ» και ότι η Μόσχα μπορεί, μέσω διμερών κινήσεων με μέλη της ΕΕ, να δημιουργήσει στους «28» ομάδα που θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις σε βάρος της.

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε «μεταφέρει» λόγια του Ρώσου Προέδρου περί «κατάληψης του Κίεβου σε 2 εβδομάδες», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου για τους χειρισμούς των διπλωματικών επαφών της Κομισιόν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου