Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Προειδοποίηση για τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ από την Αλ Κάιντα λόγω Ισλαμικού Κράτους

Το ΡΚΚ εκτός ευρωπαϊκής λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων;


Φοβούμενη μην επισκιαστεί από τους μαχητές του «αδίστακτου» Ισλαμικού Κράτους, η Αλ Κάιντα είναι πιθανό να προχωρήσει σε επιθέσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ, τονίζει ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ.
Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί στις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, ο Gilles de Kerchove προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ανταγωνισμού» μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και Αλ Κάιντα.
 «Είναι πιθανό η Αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να δείξει εξακολουθεί να είναι σημαντική, ότι είναι ακόμα στο παιχνίδι»,  είπε ο De Kerchove σε μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είπε ότι κάποιοι μαχητές έχουν μετακινηθεί από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη Συρία, και εντάχθηκαν στην Ομάδα Χορασάν που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Πρόσθεσε ότι φάνηκε να σχεδιάζουν να προσλάβουν τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν, και να τους πείσουμε να χρησιμοποιήσουν τα διαβατήριά τους για να επιστρέψουν και να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο De Kerchove υπολογίζει ότι πάνω από 3.000 Ευρωπαίοι είναι στη Συρία, ήταν εκεί ή προγραμματίζουν να μεταβούν για να πολεμήσουν, και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ορισμένοι από αυτούς να επιστρέψουν και να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.


Το ΡΚΚ εκτός ευρωπαϊκής λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων;
Ο De Kerchove έθεσε, επίσης, το ενδεχόμενο το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποί διεξάγει εκστρατεία εδώ και τρεις δεκαετίες εναντίον του τουρκικού κράτους για περισσότερα δικαιώματα των Κούρδων, θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, αφού η τουρκική ειρηνευτική διαδικασία ήταν «πλήρης».
Η Τουρκία έχει αργήσει να ενταχθεί στον συνασπισμό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανησυχώντας εν μέρει για τις συνδέσεις μεταξύ των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, και του PKK.
Αναφερόμενος στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, ο de Kerchove, δήλωσε: «Το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι να μείνει η κατάσταση ως είναι προς το παρόν, επειδή θέλουν να στείλουν στο ΡΚΚ το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διαδικασία.
«Ως εκ τούτου, είναι σαφές, αλλά είναι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν, ότι μόλις φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, θα αφαιρεθεί το PKK από τη λίστα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου