Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΥΠΟΙΚ υπάρχει για να κοστολογεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ατόπημα πολιτικής σκοπιμότητας και προεκλογικού πανικού από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου


Είναι θεσμικό να επιστρατεύονται διοικητικοί υπάλληλοι ενός υπουργείου, για να κοστολογήσουν οικονομικό πρόγραμμα κόμματος και μάλιστα μέσω δελτίου τύπου 13 σελίδων; 

Είναι πρωτοφανής η επίσημη ανακοίνωση μέσω δελτίου τύπου της κοστολόγησης του οικονομικού προγράμματος ενός κόμματος. 

Μέχρι τώρα, ακολουθείτο η πρακτική των non paper και απάντησης του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών μόνο σε προσωπικές αναφορές, με το επίσημο υπουργείο να μην εμπλέκεται πουθενά!!
Πέρα της πολιτικής σκοπιμότητας, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος πρέπει να είναι αρμόδιος για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων και όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Βάσει του Συντάγματος, σε κάθε σχέδιο νόμου, μαζί με την αιτιολογική έκθεση, κατατίθεται και η κοστολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων του νομοσχεδίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Θα μπορούσε λοιπόν εκείνο, μέσω μιας ειδικής υπηρεσίας, να αποτιμά το οικονομικό πρόγραμμα των κομμάτων και τα πορίσματά του να τα δημοσιοποιεί στην κοινή γνώμη ή τα ΜΜΕ.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο (όπως κατατέθηκε στο ν. 4270/2014) να επιλαμβάνεται κατά τρόπο διαφανή και αντικειμενικό της κοστολόγησης των οικονομικών των κομμάτων. Αυτή η πρόταση μάλιστα είχε πέσει κατά την νομική παρασκευή του νομοσχεδίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με την πρόχειρη αιτιολογία ότι μια τέτοια αρμοδιότητα θα επιβάρυνε δυσανάλογα το δύσκολο έργο του νεοσύστατου θεσμού.

Πρέπει να μπει φραγμός στην πρακτική της συγκυβέρνησης να χρησιμοποιεί τους κρατικούς θεσμούς και όργανα ως εργαλεία πολιτικής σκοπιμότητας. Η απάντηση πρέπει να είναι θεσμική, μόνιμη και έναντι όλων. 

Γιατί κανονικότητα σημαίνει και να σέβεσαι τους κανόνες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου