Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβει η πρώτη δημόσια συνάντηση Σαμαρά - Καραμανλή; Ποια τα ''μηνύματα" και τα ''σενάρια'';

Ο πρωθυπουργός χειρίζεται προσωπικά το θέμα της εκλογής του επόμενου Προέδρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει επαφές με μη πολιτικά πρόσωπα


Δημόσια συνάντηση με πολιτικό συμβολισμό είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
           
Η συνάντηση αναζωπύρωσε τα -εκτός τόπου και χρόνου- σενάρια για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάποιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προς τα ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ένα ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός το εξετάζει σοβαρά και ο κ. Καραμανλής δεν το έχει απορρίψει. Ο πρωθυπουργός χειρίζεται προσωπικά το θέμα της εκλογής του επόμενου Προέδρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει επαφές.  Το ερώτημα και για τους δύο είναι αν με την υποψηφιότητα Καραμανλή συγκεντρώνονται οι 180 βουλευτές, και τι στάση θα κρατούσε ο κ. Πάνος Καμμένος, αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο πάντως, άλλες αποκλειστικές πληροφορίες του "Lamia & Sterea News" αναφέρουν ότι το θέμα της συνάντησης δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πιθανή υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή για την Προεδρεία της Δημοκρατίας καθώς η απόφαση Σαμαρά (και Βενιζέλου) είναι να προταθεί μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς με την κατάθεση πρότασης ενός μη πολιτικού, αλλά αναγνωρισμένου τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, προσώπου που να έχει προσφέρει έργο, στοχεύει στο να αιφνιδιάσει και να φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευση και κυρίως τους ανεξάρτητους βουλευτές.  Άλλωστε με την ολοένα και αυξανόμενη πόλωση που υπάρχει αυτή τη περίοδο είναι αδύνατο πρακτικά να εκλεγεί Πρόεδρος κάποιο πολιτικό πρόσωπο.
  
Από τα ονόματα των δύο - τριών προσώπων που έχουν πέσει στο τραπέζι και που πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει σε αυτό της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη. (Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν όμως αν της έχει γίνει κάποια συνάντηση ή αν η ίδια έχει δεχτεί την πρόταση). Το αναγνωρισμένο από όλους, πολυετές και μακριά από πολιτικά κόμματα, έργο της κ. Βαρδινογιάννη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, την καθιστά ιδανική υποψηφιότητα για την θέση Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές της Συγγρού. Και είναι περίεργο που αυτό -μέχρι στιγμής- δεν έχει "διαρρεύσει" ως σενάριο στον τύπο και τα ΜΜΕ. Πράγμα που σημαίνει πολλά...

Με τα δεδομένα αυτά και υπό αυτό το πρίσμα τα σενάρια προεδρολογίας και οι σχετικές διαρροές για τη δημόσια συνάντηση Σαμαρά - Καραμανλή, πέρα από μη πραγματικά μπορεί να είναι και παραπλανητικά.
  
Τη συνάντηση της Τετάρτης, πάντως, ζήτησε ο πρωθυπουργός και ο κ. Καραμανλής ανταποκρίθηκε, στέλνοντας στο εσωτερικό του κόμματος μήνυμα στήριξης του κ. Σαμαρά. Πέρα από τη συνάντηση αυτή καθαυτή, οι δύο πλευρές απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε διαρροήΕίναι πάντως η πρώτη δημόσια συνάντηση των δύο ανδρών και η δεύτερη συνάντησή τους, που δημοσιοποιείται. Η προηγούμενη ήταν στο πατρικό του κ. Σαμαρά στη Μουρούζη τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά είχε κοινοποιηθεί με καθυστέρηση. Εννοείται ότι έχουν συναντηθεί κι άλλες φορές, με αφορμή κοινωνικές εκδηλώσεις - η πιο πρόσφατη τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε ενεργότερη στήριξη από τον κ. Καραμανλή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι στιγμής στηρίζει δια της σιωπής του και με την παρουσία του στις κοινοβουλευτικές ή κομματικές διαδικασίες. Στη συνάντηση πάντως συζητήθηκε το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων με ορόσημο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι προοπτικές που διανοίγονται από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα του μνημονίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου