Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Καταδικαστική ρωσική δήλωση... τη βαφτίσαμε εμείς θετική…


Η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, κυρίως των διαδικτυακών, υποδέχθηκε διθυραμβικά τη δήλωση της Μόσχας, με την οποία υποτίθεται πως καταδικαζόταν η Τουρκία για τις απειλές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ υπήρξαν και οι συνήθεις γραφικοί – ή ιδιοτελείς – που είδαν πίσω από την ανακοίνωση ακόμα και απειλή στρατιωτικής επέμβασης των Ρώσων στο πλευρό των Κυπρίων…

Μια ματιά όμως στη δήλωση που έγινε με αφορμή τις εξελίξεις από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλύπτει μια άλλη εικόνα, πολύ διαφορετική από αυτή που δημιουργούσε η γνωστή παρορμητική, αντι-δημοσιογραφική και απολύτως στρεβλή παρουσίαση των γεγονότων στην Ελλάδα.

Είπε ή δεν είπε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τα ακόλουθα: «unilateral actions and show of force are unacceptable and worsen the situation, not only as regards Cypriot affairs, but also the Eastern Mediterranean region», δηλαδή, «μονομερείς ενέργειες και επίδειξη ισχύος είναι απαράδεκτες και χειροτερεύουν την κατάσταση, όχι μόνο όσον αφορά τις κυπριακές υποθέσεις, αλλά επίσης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». 

Στοιχειωδώς να γνωρίζει κανείς να αποκωδικοποιεί τις φράσεις των διπλωματών, το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό. Αυτό το «μονομερείς ενέργειες και επίδειξη ισχύος είναι απαράδεκτες», είτε δεν απευθύνεται μόνο στην Τουρκία, είτε αφήνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να ισχυριστεί προς τον Ερντογάν, ότι τήρησε ισορροπημένη στάση.

Το «και» που παρεμβάλλεται, δίνει σαφέστατα τη δυνατότητα ερμηνείας ότι το «επίδειξη ισχύος» πηγαίνει για την Τουρκία (το πολεμικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ) και το «μονομερείς ενέργειες» για την Κυπριακή Δημοκρατία (το ότι συνεχίζει τη διαδικασία εξορύξεων χωρίς να έχει επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στη νήσο)! Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εάν ήμασταν δηλαδή στοιχειωδώς σοβαροί, θα έπρεπε να ερωτηθεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκάθαρα, «εάν η Ρωσία θεωρεί τις έρευνες που διεξάγουν ξένες εταιρίες στην κυπριακή ΑΟΖ ως ‘μονομερή ενέργεια’». Διότι η ρωσική στάση, πάντα με βάση τη δήλωση, δείχνει να είναι, ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά να ακολουθήσει η αξιοποίηση. Κι αν αυτό ισχύει, πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να αναζητήσουμε να δούμε εάν υπάρχει κάποια διαφορά στις θέσεις Μόσχας και Άγκυρας.

Και για να μην διατηρούμε αμφιβολίες, υπήρξε διευκρινιστική ερώτηση και ο εκπρόσωπος τελικά διευκρίνισε: «We believe that the parties concerned should refrain from steps, including in respect to the exclusive economic zone of Cyprus,which could hurt the talks», δηλαδή, «πιστεύουμε, ότι τα εμπλεκόμενα μέρη, θα πρέπει να απόσχουν από βήματα, συμπεριλαμβανομένων βημάτων που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τις συνομιλίες».

Τούτων λεχθέντων, ας αξιολογήσει καθένας μόνος του εκ νέου τη δήλωση και ας αποφανθεί για τον «φιλελληνικό» της χαρακτήρα. Για να μην τρελαθούμε τελείως σε αυτή τη χώρα του θυμικού και του παραλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου