Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Προειδοποιήσεις προς Αγκυρα από Αθήνα - Λευκωσία

 
Με τη διακοπή της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού προειδοποίησαν χθες η Αθήνα και η Λευκωσία, σε περίπτωση που η Τουρκία παρενοχλήσει το πλοίογεωτρύπανο των εταιρειών ΕΝΙ και KOGAS, το οποίο διεξάγει έρευνα στο οικόπεδο αρ. 9 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η προειδοποίηση αυτή ήλθε ως απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση, δηλαδή την έκδοση Navtex από την Τουρκία, μέσω της οποίας δεσμεύονται περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ και νοτίως της Λεμεσού, αλλά και τμήματος του οικοπέδου 9, εντός του οποίου διεξάγει έρευνες η εταιρεία ΕΝΙKOGAS. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, στην οποία οι δύο πλευρές συντόνισαν τα επόμενα βήματα και την αντίδρασή τους.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» δεν κινήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Οι Τούρκοι πάντως έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους από την ημέρα που το πλοίογεωτρύπανο έφτασε στο σημείο των ερευνών. Γι’ αυτό και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ήταν σαφής: τόνισε ότι η Navtex «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENIKOGAS» και πρόσθεσε πως «η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών». Ολα αυτά αφήνουν στον «αέρα» την έναρξη της τρίτης φάσης των συνομιλιών, στις 9 Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ερογλου παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντα.
  
Μπάιντεν για Κυπριακό

Στην ομιλία του στο Χάρβαρντ ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού και σε συνομιλία που είχε για το θέμα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα περισσότερο από κάθε άλλον στο αμερικανικό Κογκρέσο, «με πάθος, από την περίοδο της παράνομης κατοχής». Εκτίμησε ότι η Τουρκία κατανοεί ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν έχει συγκρουστεί «με τη μοναδική ομάδα για την οποία η κατοχή έχει νόημα, κι αυτή είναι οι στρατιωτικοί». Εκανε μάλιστα γνωστό ότι συμφώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθούν στην Αγκυρα για να εξετάσουν τη δυνατότητα να υπάρξει λύση, καθώς και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν «αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι έχει και η Τουρκία τεράστιο συμφέρον να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα των σημαντικών πόρων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οταν τα έθνη δεν έχουν πλέον συντριπτικό συμφέρον στη συντήρηση του στάτους κβο - και η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να συντηρεί το στάτους κβο στην Κύπρο- κι όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν χωρίς να φαίνεται ότι έχουν συνθηκολογήσει -κι η Κύπρος επίσης ωφελείται σημαντικά- τα πράγματα αλλάζουν», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου