Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑ

   
Ο Σαέπ Ερεκάτ ήταν και συνεχίζει να είναι ο κύριος διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) από τότε που υπογράφτηκαν οι Συμφωνίες του Όσλο πριν είκοσι-επτά χρόνια. Αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με την Ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Χααρέτζ, υπέβαλε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς έκθεση είκοσι- επτά σελίδων η οποία αναφέρεται στη σχέση της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.

Στην έκθεση ο Ερεκάτ εισηγείται έντεκα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν από την ΠΑ τους ερχόμενους μήνες. Όλα έχουν σαν στόχο τη δημιουργία και την αναγνώριση της Αρχής σαν κράτος και την απαίτηση ανάλογου ψήφισματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Βέβαια, ο Ερεκάτ αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο γι’ αυτό και πιστεύει ότι το επόμενο βήμα σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι να τερματιστεί η συνεργασία για την ασφάλεια με το Ισραήλ. Ακολούθως η ΠΑ θα αιτηθεί εισδοχής σε 522 υπηρεσίες των ΗΕ και μελότητα σε διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, η ΠΑ δεν θα πρέπει να διασπαστεί αλλά να κατέλθει σε καινούργιες εκλογές στις οποίες θα εμπλέκονται η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάτ. Μετά από τις εκλογές, ο Αμπάς θα πρέπει να ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη σαν κράτος του οποίου τα σύνορα είναι η Πράσινη Γραμμή και πρωτεύουσα η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τέλος, ένα άλλο σημείο στην έκθεση του Ερεκάτ είναι το αίτημα για την προστασία των Παλαιστινίων από τα ΗΕ.

Μέχρι τώρα το μόνο που βλέπουμε είναι μια έκθεση η οποία εκφράζει τις θέσεις ενός διαπραγματευτή. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι η ΠΑ ήδη ετοιμάζεται να υιοθετήσει κάποιες από τις εισηγήσεις του Ερεκάτ. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ΠΑ μειώνονται. Κι αυτό γιατί οι ενέργειες της ΠΑ φανερώνουν μονόπλευρες αποφάσεις οι οποίες έχουν στόχο την εξάσκηση όλο και περισσότερης πίεσης πάνω στο Ισραήλ.

Παρόλο που το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας και δεν θέλει να απομονωθεί πολιτικά ή διπλωματικά, δεν είναι διατεθειμένο να θέσει την ασφάλεια της δικής του χώρας σε κίνδυνο. Η στάση της Ισραηλινής κυβέρνησης σήμερα καθώς και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Όσο έντονη και να είναι η διεθνής πίεση, το Ισραήλ σε καμμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την υιοθέτηση της Πράσινης Γραμμής του 1967. Το μόνο βήμα που πιθανόν να γίνει είναι η προσχώρηση τμήματος της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (Δυτική Όχθη) – περιοχές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ασφαλεία.

Το αίτημα του Ερεκάτ για την προστασία των Παλαιστινίων από τα ΗΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τέχνασμα για την προώθηση του γνωστού ψέματος. Το ψέμα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη προστασίας. Μ’ ένα τέτοιο αίτημα, ο Ερεκάτ χειραγωγεί τα μυαλά αυτών που δεν γνωρίζουν την ιστορία αλλά ούτε και τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό που κάνει στην ουσία ο Ερεκάτ είναι θυματοποιήσει τον θύτη.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ισραηλινές επιθέσεις θα σταματήσουν όταν η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάτ και όλες οι άλλες οργανώσεις απέχουν από την τρομοκρατία. Βέβαια, στον κόσμο του Ερεκάτ, οι επιθέσεις της Χαμάς και των άλλων οργανώσεων δεν είναι επιθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τερματιστούν ή να καταδικαστούν. Αντίθετα, οι δύο συγκεκριμένες οργανώσεις θα συμπεριληφθούν στην Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Με άλλα λόγια ο Ερεκάτ λέει: «Θα πρέπει να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να πυροβολούμε και να βομβαρδίζουμε τους Ισραηλινούς πολίτες αλλά απαιτούμε την προστασία των ΗΕ σε περίπτωση που το Ισραήλ κάνει αντίποινα». Αυτός είναι μεν ένας περίεργος τρόπος σκέψης όμως δυστυχώς πολλοί τον αποδέχονται, συμπεριλαμβανομένου δυτικών πολιτικών.

Η πραγματικότητα είναι ότι μια διεθνής αναγνώριση της «Παλαιστίνης» σε κράτος, δεν οδηγεί απαραίτητα στην έμπρακτη εγκαθίδρυση του. Αντίθετα, θα μειώσει τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Όμως, ούτε και η μη-αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα θα μπορούσε να φέρει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Ο λόγος είναι ότι η ΠΑ αρνείται να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις κάτι που αφήνει τις απαιτήσεις του Ισραήλ για την ασφάλεια ανεκπλήρωτες. Τελικά, η ιδέα του Παλαιστινιακού κράτους δεν είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί.

Καθώς η ΠΑ συνεχίζει να ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, το Ισραήλ δεν έχει πλέον λόγους να συνεχίσει να συνομιλεί μαζί της σαν εταίρος για την ειρήνη. Εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Αμπάς αποχωρήσει (λόγω ηλικίας) ίσως προκύψει μια νέα δυναμική στη σχέση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους. Εάν όχι, τότε η κατάρρευση της ΠΑ και η δημιουργία μιας εντελώς νέας κατάσταση σε λίγα χρόνια θα είναι το πιο πιθανό σενάριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου