Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Ο Β. Κυριακάκης στη Βουλή για τις αυθαιρεσίες της διοίκησης ΟΚΑΝΑ σε βάρος των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων

  
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κυριακάκη, σχετικά με τις αυθαιρεσίες της διοίκησης ΟΚΑΝΑ σε βάρος των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με άξονα το μισθολογικό πρόβλημα των εργαζομένων των δομών αυτών.

Η Υφυπουργός Υγείας, κα. Παπακώστα, δήλωσε αορίστως πως μετά το «προϊόν» της διαβούλευσης μεταξύ εργαζομένων, Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, «επίκειται ρύθμιση» του μισθολογικού ζητήματος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν ανυπόγραφες διμερείς συμβάσεις του ΟΚΑΝΑ με 36 Κέντρα Πρόληψης και «για να υπάρξει ομαλή ροή των πόρων από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, προϋπόθεση είναι να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις».

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κυριακάκης, επί μήνες δηλώνονται διαβεβαιώσεις εντός της Βουλής για ρύθμιση του μισθολογικού προβλήματος στα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς ωστόσο πρακτικό αντίκρισμα. Θύμισε, επίσης, ότι οι διμερείς προγραμματικές συμβάσεις διαχρονικά δεν υπογράφονται με ευθύνη της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, που κατασκευάζει προσχήματα, ώστε να απομυζεί οικονομικά τα Κέντρα Πρόληψης. Ζήτησε από την Υφυπουργό να δεσμευτεί ότι:


Πρώτον, θα φέρει άμεσα και σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ρύθμιση για το μισθολογικό των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με τρόπο ώστε να μην παρακρατούνται από κανέναν αναδρομικά.
Δεύτερον, θα καταβληθούν όλα τα ποσά που ο ΟΚΑΝΑ δεν απέδωσε στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009-2013 και για το 2014.
Τρίτον, θα λειτουργήσουν άμεσα η Επιτροπή Παρακολούθησης και το Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης, ώστε τα όποια ζητήματα να αντιμετωπίζονται θεσμικά και όχι με παρατυπίες, ψεύδη και εκβιασμούς της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.
Τέταρτον, θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Κεντρικής Προγραμματικής Σύμβασης – με επείγουσας σημασίας αυτή που προβλέπει υποχρέωση προϋπολογιστικής καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και αυτή που προβλέπει ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί έχετε προϋπολογίσει 6 εκατομμύρια, ενώ η Σύμβαση σάς δεσμεύει για 6,5.
Η Υφυπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από τα παραπάνω. Επέμεινε, μάλιστα, πως χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν από το Υπουργείο Υγείας επειδή δεν υπάρχουν διμερείς προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Κέντρων Πρόληψης. Αφ’ ενός όμως υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης με υπογεγραμμένες διμερείς συμβάσεις που ωστόσο δεν παίρνουν χρήματα, αφ’ ετέρου υπεύθυνη για τις όσες μη υπογραφείσες συμβάσεις είναι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ που με κινήσεις αυθαίρετες και παράτυπες (λ.χ. αναδρομική αλλαγή όρων των συμβάσεων) εκβιάζει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να δεσμευτούν με την υπογραφή τους πως, ουσιαστικά, δεν τους οφείλει τίποτα ο ΟΚΑΝΑ!
Ξεκαθαρίζουμε ότι η μόνη αποδεκτή νομοθετική ρύθμιση είναι αυτή που θα εντάσσει όλους τους εργαζομένους των 74 Κέντρων Πρόληψης στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς από εδώ και στο εξής, χωρίς αναζήτηση αναδρομικών από κανέναν. Δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο υποτιθέμενο «προϊόν» διαβούλευσης. Επιπλέον, αξιώνουμε όλα τα χρήματα των Κέντρων Πρόληψης να αποδοθούν σε αυτά χωρίς προσχήματα. Εάν αυτά δεν συμβούν, τότε η ηγεσία του Υπουργείου θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό:
Πρώτον, διότι θα επικυρώσει τις διαφορετικές ταχύτητες και την εν γένει απορρύθμιση στα Κέντρα Πρόληψης, με διαλυτικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες τους που απλώνονται σαν δίχτυ προστασίας σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους πανελλαδικά.
Δεύτερον, διότι θα έχει «κάνει πλάτες» στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, που προσπαθεί με τρόπο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα, να «κουκουλώσει» το σκάνδαλο των εκατομμυρίων ευρώ που δεν έχει αποδώσει στα Κέντρα Πρόληψης. Πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα, καθώς έχει σταλεί φάκελος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την προηγούμενη Υφυπουργό Υγείας και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ «παίζει» με το μισθολογικό πρόβλημα και τις διμερείς συμβάσεις, για να θολώσει τα νερά και να μην απολογηθεί ποτέ κανείς για το πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και, βέβαια, να μην αποδοθούν αυτά στους παραλήπτες, δηλαδή στα Κέντρα Πρόληψης.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και τον ΟΚΑΝΑ, που συντονισμένα συγκαλύπτουν τις διαχρονικές αυθαιρεσίες τους, παίζοντας κυνικά «στα ζάρια» τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στις τοπικές κοινωνίες.

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου