Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

ΣτΕ: «Κόκκινο» στις κατασχέσεις από τον ΣΔΟΕ«Μπλόκο» στη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς όταν ερευνά σοβαρές οικονομικές παραβάσεις, υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τις σχετικές αρμοδιότητές του.
 
Όπως αναφέρει το «Έθνος» Τα συνταγματικά προβλήματα εντοπίζονται στο ότι οι ρυθμίσεις για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν πολλά κενά, ασάφειες και αόριστες έννοιες, έτσι ώστε να μην μπορεί να θεωρηθούν ότι καλύπτουν τις προϋποθέσεις και εγγυήσεις του Συντάγματος για έναν τόσο σοβαρό περιορισμό περιουσιακών δικαιωμάτων.

Δηλαδή το κράτος μπορεί ελεύθερα να δεσμεύει με νόμους τις περιουσίες όλων των Ελλήνων και να ζητά μερίδιο και ενοίκιο (βλέπε χαράτσια και ΕΝΦΙΑ) χωρίς αυτό να κρίνεται αντισυνταγματικό, αλλά το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να δεσμεύει τις περιουσίες κλεπτών, απατεώνων, τοκογλύφων και μεγαλοφοροφυγάδων; Δεν μας τα λέει καλά το ΣτΕ...

Πέραν αυτού όμως και της απόφασης του ΣτΕ, οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων προβλέπονται σε διεθνείς συμβάσεις που έχει προσυπογράψει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Και ως γνωστόν, οι διεθνείς συμβάσεις υπερισχύουν του Συντάγματος της κάθε χώρας που οφείλει να προσαρμόσει το Σύνταγμά της στις διατάξεις της εκάστοτε διεθνούς σύμβασης.

Αλλά εδώ είναι Ελλάδα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου