Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΠΑΜΑ & ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ

 
Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έγκρινε την ανέγερση 1.060 οικιστών μονάδων στην Χαρ Χόμα και στη Ραμάτ Σλόμο, περιοχές που βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Αν και η κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα ήταν αναμενόμενη, η αντίδραση των ΗΠ ήταν ιδιαίτερα δηλητηριώδης. Η εκρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Πσάκη, αντιγράφοντας την Παλαιστινιακή ρητορική, είπε ότι η ανέγερση σ’ αυτές τις περιοχές «δεν είναι συμβατή με την ειρήνη». Η αντίδραση του Νετανιάχου ήταν άμεση. Είπε ότι μια τέτοια κριτική «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Ενώ πρόσθεσε ότι, «Τέτοιου είδους κριτικές και δηλώσεις απομακρύνουν την ειρήνη και δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους Παλαιστινίους».

Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής, Τζέφρυ Γκόλντπεργκ, εκφράστηκε ακόμα πιο σκληρά εναντίον του Νετανιάχου σε άρθρο που έγραψε στην εφημερίδας Αtlantic. Αναφέρθηκε σε ανώνυμες πηγές από τη διοίκηση Ομπάμα οι οποίες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Νετανιάχου λειτουργεί σαν να είναι ο Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, εννοώντας ότι έχει έλλειψη ενός μεγαλύτερου οράματος. Σίγουρα δεν είναι ο Αριέλ Σαρόν ή ο Μεναχέμ Μπεγκίν, πρόσθεσαν.

Οι εχθροί του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται μόνο για την δική του πολιτική καριέρα κι ότι είναι εντελώς ανίκανος. Ισχυρίζονται ότι ενώ απειλεί με επιθέσεις εναντίον των Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, φοβάται να εμπλακεί σε πόλεμο. Βέβαια ο δισταγμός του Νετανιάχου να πολεμήσει το Ιράν είναι κάτι που οι ΗΠ επικροτούν. Όσον αφορά τις διαδικασίες για την ειρήνη, τους οικισμούς και την Ιερουσαλήμ, οι εχθροί του λένε ότι υποστηρίζει τις θέσεις των δεξιών της κυβέρνησης του για να κερδίσει ψήφους στις επόμενες εκλογές. Όλ’ αυτά τα σχόλια είναι πάντα σύμφωνα με το τι έγραψε ο Γκόλντπεργκ στο άρθρο του.
 
Η σχέση μεταξύ της διοίκησης Ομπάμα και της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν ήταν ποτέ μια σχέση αλληλοσεβασμού. Από τότε που ο Ομπάμα μίλησε στο Κάιρο το 2009, ο Νετανιάχου κατάλαβε ότι ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα είναι εντελώς αντίθετος. Όμως, οι εξελίξεις αυτής της βδομάδας δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη ρήξη.

Η Ιερουσαλήμ είναι ξανά το επίκεντρο, κάτι βέβαια που δεν μας ξαφνιάζει. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πριν τον Ομπάμα αποδέχονταν, έστω και σιωπηρά, ότι το Ισραήλ θα συνέχιζε να κτίζει τις Εβραϊκές συνοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ότι αυτές οι περιοχές θα παρέμεναν κάτω από Ισραηλινό έλεγχο εάν υπογραφόταν μια συμφωνία ειρήνης. Όταν όμως ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ το 2010 όλα άλλαξαν. Από τότε, η διοίκηση Ομπάμα μετακινεί συνεχώς τα όρια της ΠΑ κάτι που κάνει τις Παλαιστιανικές απαιτήσεις ακόμα πιο ακραίες.

Υπάρχει μια ευρύα πολιτική συναίνεση στην Ισραηλινή βουλή για την ανέγερση στις περιοχές γι’ αυτό και η πιθανότητα το Ισραήλ θα τις αφήσει είναι μηδενική. Ο Νετανιάχου, λοιπόν, έχει δίκαιο όταν λέει ότι η κριτική εναντίον των σχεδίων οικοδομής είναι εμποδίζει την ειρήνη. Ο λόγος που οι ΗΠ επιλέγουν τη σύγκρουση πάνω σ’ αυτό το αχρείαστο θέμα δείχνει ότι ψάχνουν για μια αφορμή. Μάλιστα, αυτή τους η στάση πιθανόν να σηματοδοτεί μια πιο σοβαρή αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ ΗΠ και Ισραήλ. Βέβαια, αν ο Ομπάμα αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι σίγουρο ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη αντίδραση στο Κογκρέσσο.

Ο Αμερικανικός πατερναλισμός που φανερώνεται μέσα από τις πιο πάνω θέσεις είναι άξιος θαυμασμού. Πιστεύουν πραγματικά οι ΗΠ ότι ο Νετανιάχου θα βάλει τα Αμερικανικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του Ισραήλ; 
 
Ο ισχυρισμός ότι ο Νετανιάχου συμπεριφέρεται σαν να είναι ο Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, φανερώνει τον εκνευρισμό των Αμερικανών για το γεγονός ότι δεν βλέπει τα πράγματα με το φακό που τα βλέπει ο Ομπάμα ούτε συμμερίζεται τον οραματισμό του για τη Μέση Ανατολή. Και βέβαια, δεν έχει άδικο. Αρκεί κανείς να δει ότι η τρέχουσα πολιτική των ΗΠ στην περιοχή τους έχει οδηγήσει να χάσουν τον έλεγχο σχεδόν ολοκληρωτικά. Ο Ομπάμα έχει την τάση να υποστηρίζει τη λάθος πλευρά αρνούμενος να αντιμετωπίσει το κακό.

Ο ισχυρισμός ότι ο Νετανιάχου δεν είναι ο Μεναχέμ Μπεγκίν έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Ο Μπεγκίν, όμως, έζησε σε μια εποχή που ήταν εντελώς διαφορετική. Τώρα, ο Νετανιάχου δεν έχει μια τεράστια έρημο του Σινά για να παραδώσει ώστε να επιτύχει την ειρήνη. Με το πέρασμα του χρόνου, το Ισραήλ έχει αφήσει όλες τις περιοχές που θεωρούσε ότι δεν ήταν απαραίτητες για την ασφάλεια του. Η διοίκηση Ομπάμα θα πρέπει να κατανοήσει ότι εάν ο Μπεγκίν ήταν Πρωθυπουργός σήμερα δεν θ’ άφηνε σε καμιά περίπτωση την Ιουδαία και τη Σαμάρεια ούτε θα μοίραζε την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, δεν θα αποδεχόταν την ιδέα ενός Παλαιστιανιακού κράτους, αντίθετα με το Νετανιάχου

Η τρέχουσα ένταση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠ είναι κακά νέα και για τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ σίγουρα χρειάζεται τις ΗΠ για σύμμαχο τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά. Αλλά, εάν η διοίκηση Ομπάμα δεν καταλαβαίνει ούτε δέχεται τα πιο βασικά σημεία όπως το θέμα τις Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί άμεσα κι όσο καλύτερα μπορεί τα συμφέροντα του Ισραήλ και από το να εύχεται... ότι τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας Ομπάμα να περάσουν γρήγορα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου