Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Κωνσταντινούπολη: Επίθεση τούρκων εθνικιστών σε Αμερικανούς ναύτες

  
Κωνσταντινούπολη: Τα μέλη τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν εναντίον τριών αμερικανών ναυτών σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα «Yankees, go home». 
  
Στο βίντεο όπου καταγράφεται το περιστατικό και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Ένωση Τουρκικής Νεότητας εμφανίζονται οι δράστες να περικυκλώνουν τους ναύτες, να τους αποκαλούν «δολοφόνους» και να πετούν εναντίον τους πορτοκαλί μπογιά. 
Οι ναύτες ανήκουν στον αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. 
   
Η επίθεση αυτή φαίνεται πως συνδέεται με ένα περιστατικό που συνέβη στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τα μέλη μονάδας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και οδήγησαν τους συλληφθέντες για ανάκριση αφού τους είχαν φορέσει κουκούλες στα κεφάλια τους. 
   
«Καθώς σας θεωρούμε φονιάδες, δολοφόνους, θέλουμε να φύγετε από την χώρα μας» λέει ένας εκ των επιτιθέμενων στα αγγλικά, προτού η ομάδα κυνηγήσει τους στρατιώτες σε ένα δρόμο στις ακτές του Βοσπόρου. 
    


Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε το βίντεο, που προφανώς γύρισε ένα από τα μέλη της συμμορίας, «αποκρουστικό» και καταδίκασε την επίθεση. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τεράστια πλειονότητα των Τούρκων θα συμφωνήσουν μαζί μας και θα καταδικάσουν μία ενέργεια που προσβάλλει σε τέτοιο βαθμό την φήμη της Τουρκίας ως φιλόξενης χώρας» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.   
   
Τους τόνους έριξε αργότερα και το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου καταδικάζοντας την επίθεση. «Απολαμβάνουμε μια ισχυρή σχέση με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν βλέπουμε αυτό το περιστατικό ως κάτι που θα διαταράξει αυτή την ισχυρή σχέση» συμπλήρωσε ο Γουόρεν. 


Το Στέητ Ντιπάρτμεντ μέσω της εκπροσώπου του Τζεν Ψάκ εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την επίθεση που έγινε σε Αμερικανούς μέλη του πλοίου USS Ross που έχει αγκυροβολήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ψάκι ανέφερε πως το πλοίο USS Ross, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη ως ένδειξη της μακρόχρονης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και είπε πως “αν και στηρίζουμε το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας, το περιστατικό αυτό υπερέβη τα όρια και μετατράπηκε σε απειλή. Αμερικανικές και τουρκικές αρχές ερευνούν το περιστατικό”.

Η Ψάκι ρωτήθηκε αν θεωρεί πως αυτή η διαμαρτυρία δείχνει κλιμάκωση του αντιαμερικανισμού,στην Τουρκία είπε πως αυτή “συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Συνεργαζόμαστε στενά σε πολλά θέματα”.
  
Οι τρεις ναύτες επέστρεψαν στο πλοίο χωρίς να τραυματιστούν. Ανάμεσα στους ναύτες δεν υπήρχαν Έλληνο-Αμερικανοί ομογενείς.

Μετά το συμβάν ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και το αντιτορπιλικό αναμένεται να αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη. 
   
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Οκτωβρίου κατέδειξε ότι το ποσοστό των Τούρκων που βλέπουν με θετικό μάτι τις ΗΠΑ φθάνει μόλις το 19%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου