Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

"Ταγίπ χάσαμε! Η πολιτική σου ωφελεί την Ελλάδα"!

Τουρκική παραδοχή για τις προκλήσεις... σε άρθρο της "Τζουμχουριέτ"


Να προετοιμαστούμε ΤΩΡΑ για την επόμενη ελληνοτουρκική κρίση που δεν είναι μακρυά


  

Μια διαφορετική ανάγνωση των δηλώσεων του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας περί των ''κανόνων εμπλοκής'' των τουρκικών πολεμικών σκαφών που κινούνται στην Αν. Μεσόγειο, επιχειρεί ο κ. Μπαρκίν Σικ, σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet,που αξίζει να δούμε. 
 
Και αξίζει να δούμε διότι ο αρθρογράφος αναφέρει πως δεν περιλαμβάνουν αρμοδιότητα ''να χτυπήσουν'', όπως στην περίπτωση των συνόρων της Συρίας. Αλλά και για μια (τουρκική) διαπίστωση: Οτι οι άσχημες διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα.
 
   
''Ούτε μία χώρα που μπορούμε να ακολουθήσουμε κοινή πολιτική''

 Γράφει λοιπόν ο κ. Μπαρκίν Σικ ότι η τουρκική κυβέρνηση καθόρισε διαφορετικούς κανόνες εμπλοκής στην περίπτωση των γεωτρήσεων ( Σ.Σ. στην κυπριακή ΑΟΖ) από αυτούς σχετικά με τη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση , συνεχίζει, διεύρυνε τον τομέα δράσης του Αρχηγείου των Ναυτικών Δυνάμεων. Έγινε γνωστό ότι η πολιτική βούληση έδωσε στις Ναυτικές Δυνάμεις την αρμοδιότητα για τη δυνατότητα ''κλιμάκωση της κρίσης'', έναντι των βημάτων που θα γίνουν από την Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ.γράφει βέβαια ''ελληνοκυπριακ'' διοίκηση της ''νοτίου Κύπρου'')  και την Ελλάδα. 

Όμως, οι κανόνες εμπλοκής προς τις Ναυτικές Δυνάμεις έγινε γνωστό ότι δε συμπεριλαμβάνουν αρμοδιότητα ''να χτυπήσουν'', όπως στην περίπτωση των συνόρων της Συρίας. Λόγω της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει μείνει ούτε μία χώρα που μπορούμε να ακολουθήσουμε κοινή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ο αρθρογράφος.
  
 
Το ''άνοιγμα πυρός'' στον Νταβούτογλου, λόγω ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής της κυβέρνησης προς τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, δε θα επιτραπεί να γίνουν ενέργειες για την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων του πλοίου ερευνών ''Barbaros Hayreddin Pasa''. Έγινε γνωστό επίσης πως ο κυβερνήτης του πλοίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του δόθηκαν, έχει και την αρμοδιότητα για εγκλωβισμό με ραντάρ στα πολεμικά πλοία που θα τον πλησιάσουν επικίνδυνα. Όμως έγινε γνωστό ότι δεν ανατέθηκε από την Πρωθυπουργία η αρμοδιότητα για το ''άνοιγμα πυρός''. 

Στην περίπτωση που θα σημειωθεί μία ανεπιθύμητη κατάσταση, η εντολή στο τουρκικό πλοίο για ''πυρ'' θα δοθεί από την Άγκυρα. Λέγεται πως το γεγονός ότι η Τουρκία δε σκλήρυνε τους κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο στην περίπτωση των συνόρων με τη Συρία, οφείλεται στο γεγονός, γράφει,  ότι η ''ε/κ'' διοίκηση της ''νοτίου Κύπρου'' και η Ελλάδα λαμβάνουν μέρος στο ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται και η Τουρκία, καθώς επίσης και στην ΕΕ.
  
   
Η διπλωματική εικόνα για την Τουρκία και την Ελλάδα

Μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και  Κύπρου (''ελληνοκυπριακού'' τομέα, γράφει) κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο- συνεχίζει - πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα όσον αφορά στο θέμα της εξαγωγής στην Αίγυπτο του φυσικού αερίου που θα εξασφαλιστεί 
από την Ανατολική Μεσόγειο.
   
Ένας άλλος εταίρος αυτής της συμμαχίας στον ενεργειακό τομέα είναι το Ισραήλ με το οποίο η Τουρκία έχει μηδενίσει τις διπλωματικές της σχέσεις,αναφέρει ο αρθρογράφος. Η Τουρκία, η οποία βιώνει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας στις σχέσεις της με την Αίγυπτο, δεν έχει πλέον καμία πόρτα που μπορεί να χτυπήσει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. 


  
Οι άσχημες διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ωφέλησαν στην Ελλάδα, υπογραμμίζει συμπερασματικά. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποτάθηκε, πέρυσι, στα Η.Ε. για τον καθορισμό των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της, που είναι 200 μίλια. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι και η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είναι 200 μίλια. Αν ενωθεί η γραμμή Καστελόριζου-Κρήτης-Καρπάθου-Κάσου και Ρόδου, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα. Επειδή η υφαλοκρηπίδα ταυτόχρονα καθορίζει και την ΑΟΖ της χώρας, η Τουρκία, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, στριμώχνεται σχεδόν στα 12 μίλια, τα δικά της χωρικά ύδατα, στη Μεσόγειο. 
 
  


Να προετοιμαστούμε ΤΩΡΑ για την επόμενη ελληνοτουρκική κρίση που δεν είναι μακρυάΌσοι ψύχραιμα αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών αισθάνονται δικαιωμένοι. Τα εύσημα ανήκουν στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων οι οποίοι για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι έχουν αντίληψη και απόψεις πολλές φορές πιιο προωθημένες ακόμη και από τους διπλωμάτες. Η “πολεμική αναμέτρηση” που πάρα πολλοί ανέμεναν -κι εύχονταν;- να ξεσπάσει αποφεύχθηκε και η κρίση έκλεισε με τελευταίο πλάνο την θερμή χειραψία Σαμαρά-Σίσι-Αναστασιάδη στο Κάϊρο μετά από τις ανακοινώσεις για την ΑΟΖ. Το άρθρο της Τζουμχουριέτ που δημοσίευσε το Onalert λέει πολλές αλήθειες.

Στους τίτλους τέλους γράφτηκε το ταξίδι Νταβούτογλου στην Αθήνα το οποίο θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Κανείς δεν παραβλέπει ότι αυτή θα είναι προσωρινή. Και ότι η επόμενη κρίση που η Τουρκία θα αναζητήσει θα είναι χειρότερη.

Γι΄ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σοβαρά.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας γνωστές και επικίνδυνες. Οι πιέσεις που μπορεί να ασκήσει -και στρατιωτικά- δεδομένες. Το θέμα είναι εμείς να είμαστε έτοιμοι. Είμαστε;

Όχι όσο θα ΄πρεπε. Και δεν θα ξεκινήσουμε από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Γιατί κι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αν προηγηθεί το βασικό ζητούμενο: σύμπνοια και καθαρή συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή . Σιγά την διαπίστωση θα πείτε και θα ΄χετε δίκιο. Αλλά βλέπει κάποιος να υπάρχει η διάθεση έστω για κάτι τέτοιο;

Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ήδη συναντηθεί ,συζητήσει και συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί ποιες είναι οι θέσεις ,οι επιδιώξεις και κυρίως οι “κόκκινες γραμμές” μας σ΄ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα. Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Βαγγέλης Βενιζέλος να επικαλείται…απόρρητο για να αποφευχθεί σύσκεψη αρχηγών! Είναι δυνατόν πρωθυπουργός χώρας να πηγαίνει σε μια σημαντική συνάντηση όπως αυτή στο Κάϊρο και να μην έχει συζητήσει με τους πολιτικούς του αντιπάλους τι θα πει και τι θα υποστηρίξει; Είναι από την άλλη δυνατό η αντιπολίτευση -η αξιωματική κυρίως- να έχει “βολευτεί” με το επιχείρημα ότι “αφού δεν μας φωνάζουν τι να κάνουμε”; Ας βρει τρόπο να προκαλέσει την κλειστή κι απόρρητη συζήτηση. Πολιτικά θα κερδίσει.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης υπήρχε διάχυτη η άποψη και ο φόβος ότι στο τραπέζι μαζί με τα δανεικά κάποιοι θα θέλουν να μας βάλουν ενέχυρο εθνικά θέματα. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα έχουν εκφράζει την άποψη ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Καιρός να το δείξουν και στην πράξη . Δεν αναμένουμε να δούμε την φωτό του Καϊρου μετά από σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα. Να κουβεντιάσουν και να συνεννοηθούν ακόμη και χωρίς να το δημοσιοποιήσουν αν αυτό είναι το θέμα τους για την Εθνική Άμυνας και την Εξωτερική Πολιτική. Για την Εθνική Πολιτική για να το πούμε σύντομα.

Χρόνος δεν υπάρχει δυστυχώς. Καλό είναι λοιπόν να μην χρονοτριβούμε άλλο. Η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση δεν θ΄ αργήσει.


Onalert 

1 σχόλιο:

 1. ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ... Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΕΙΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥΣ.

  ΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ) ΤΟΤΕ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ.

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΩΤΕ ΑΠΟ ΚΆΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

  ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ: ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΛΑΟ ΔΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΤΑΘΕΡΟ, ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου