Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Και τρίτη οφσόρ ο Γιώργος Καρατζαφέρης (;) - Παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για τρία κακουργήματα

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με αρκετά στοιχεία, καθώς έρχονται στο φως και νέα σε βάρος του.


Στη Δικαιοσύνη  παραπέμφθηκε η υπόθεση του Γιώργου Καρατζαφέρη, χθες με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και παράνομη συμμετοχή σε οφσόρι εταιρεία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραπέμπεται για παρανόμως κτηθέν χρήμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά από το πόρισμα με τον ογκώδη φάκελο, που περιείχε τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων που παρέδωσαν οι ορκωτοί λογιστές στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χθες, για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με την υπόθεση του κ.Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται τα «Νέα», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει δηλώσει μόλις δύο φορές την υπεράκτια εταιρεία Catalina International, το 1994 και 1996 και έκτοτε δεν έχει δηλωθεί ποτέ ξανά. Δεύτερη υπεράκτια εταιρεία του ίδιου, η Homeric GT, με έτος ίδρυσης το 1993, φαίνεται πως δεν έχει δηλωθεί καθόλου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ίδρυσε την Catalina το 1992, με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος  (Τurks and Caicos). Πραγματικοί και ισότιμοι δικαιούχοι ήταν ο ίδιος και ο γιος του και η ύπαρξη της εταιρείας, όπως προαναφέρθηκε, έγινε μόνο τις δύο εκείνες φορές. ‘Όταν μάλιστα το 2010, άλλαξε ο νόμος ιδιοκτησίας οφσόρ από πολιτικούς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μεταβίβασε την εταιρεία στην αδελφή του, Παναγιώτα Βασιλάκη και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Sunlight Delight LTD.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Catalina είναι η εταιρεία εκείνη που δέχτηκε τα τρία επίμαχα εμβάσματα των 1,65 εκατομμυρίων ευρώ, από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ.

Τον Νοέμβριο του 2007, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, εμφανίζονται, στον ίδιο λογαριασμό, δύο εμβάσματα από την εταιρεία Premium Properties, της οποίας πραγματικός δικαιούχος είναι ο Αλέξανδρος Τσάτσο, ιδιοκτήτης της Κεστρέλ. Το συνολικό ύψους των νέων εμβασμάτων φτάνει το 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2009, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που βασίζονται σε στοιχεία της τράπεζας RBC,η αξία του χαρτοφυλακίου της υπεράκτιας ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα η ακίνητη περιουσία του υπολογιζόταν σε 20.000.000 ευρώ.

Στο έγγραφο αναφέρονται δύο επιχειρηματικά ακίνητα στην Καλλιθέα, μία θερινή κατοικία στο Λαγονήσι (αξίας 6.000.000 ευρώ)  και δύο ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, καθώς και διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, που αποκτήθηκε το 1999. Με εντολή που έδωσε ο κ. Καρατζαφέρης, το 2010, τα υπόλοιπα της εταιρείας μεταφέρονται στο όνομα εμπιστεύματος The Ferisca Trust, για να κλείσουν, τον Απρίλιο του 2010, οι λογαριασμοί της RBC.

Ωστόσο φέρεται πως ανήκει στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και η οφσόρ με την επωνυμία Homeric GT, με χρόνο ίδρυσης την 28η Οκτωβρίου 1983, έδρα της οποίας είναι επίσης τα νησιά Τερκς και Κέικος. Αυτή η εταιρεία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Homeric TCI και δε δηλώθηκε ποτέ στο πόθεν έσχες του πολιτικού.


Και τρίτη οφσόρ ;

Αίσθηση προκαλεί, επιπλέον, το νέο στοιχείο που προσκόμισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής των ΑΝΕΛ και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, Μαρίνα Χρυσοβελόνη.

Σύμφωνα με την βουλευτή, ο κ. Καρατζαφέρης στο αντίστοιχο μητρώο εταιρειών του βρετανικού κράτους, φέρεται να συμμετέχει και στην οφσόρ Deckrock Limited.

Το ερώτημα γιατί οι ορκωτοί λογιστές δεν εντόπισαν τα στοιχεία για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κατά τον πρόσφατο αναδρομικό έλεγχο που διενέργησαν για τα στοιχεία του 194 έως το 2012,προκάλεσε δικαιολογημένη ένταση μεταξύ των μελών της Επιτροπής της χθεσινής συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων εξετάστηκαν, εκτός από τα πόθεν έσχες υπουργών και υφυπουργών και εκείνα των προέδρων κομμάτων. Οι συγκεκριμένες άκαρπες εργασίες, κόστισαν στο κράτος περί τα 800.000 ευρώ.Τη σιωπηρή οδό επιλέγει ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν επιλέγει να μην απαντά στις κατηγορίες που του αποδίδονται. Έχει μόνο αρκεστεί να δηλώνει, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ότι θεωρεί ύποπτο το χρόνο των δικαστικών αποκαλύψεων σε βάρος του. Αρχικά είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «προσωρινής» παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματός του, ωστόσο στη συνέχεια το διέψευσε μέσω του Πρωινού ΑΝΤ1.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καλαντζής, μιλώντας σήμερα στο ΒΗΜΑ FM, δήλωσε ότι η κατηγορία που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, είναι «σαφής» ωστόσο απέφυγε να αποδώσει ευθύνες τονίζοντας ότι είναι θέμα του εισαγγελέα.

«Σαφής είναι, βέβαια. Αλλά δεν μπορώ να το πω εγώ. Μη με βάζετε στα δύσκολα, είναι θέμα του εισαγγελέα να το πει. Αλλά αν δεν μπορείς να αποδείξεις ότι όλα αυτά που αποκτήθηκαν, αποκτήθηκαν νομίμως, δεν είναι αδίκημα; Είναι θέμα του εισαγγελέα, όμως» είπε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός πάντως είναι ότι οι αυτές οι αποκαλύψεις γίνονται σε μία κρίσιμη πολιτικά χρονική περίοδο και μάλιστα έρχονται μετά από το "ΟΧΙ" Καρατζαφέρη στις πιέσεις Σαμαρά για συνεργασία εν όψη εκλογών.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟΥΣ ΕΤΣΟΥΞΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΝΔ.....ΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου