Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;



Στις 24 Νοεμβρίου είναι η διορία για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τα πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.  

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε αναφορά κατά πόσο έπεται συμφωνία ούτε οτιδήποτε που να υποδηλεί ότι το Ιράν κινείται σε κατεύθυνση συμβιβασμού.  Ο Ομπάμα απαίτησε «επαληθεύσιμες και αμετάκλητες δεσμεύσεις που βεβαιώνουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».  

Συγκεκριμένα είπε ότι θα προτιμούσε να μην κάνει οποιαδήποτε συμφωνία παρά να κάνει μια κακή συμφωνία.  Παρ’ όλ’ αυτά, το Ισραήλ αμφισβητεί τις προθέσεις της διοίκησης Ομπάμα και φοβάται ότι το Ιράν θα μείνει με άθικτες εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα όταν το αποφασίσει.
 
Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν ήδη χαλαρώσει κατόπιν ενδιάμεσης συμφωνίας πριν ένα χρόνο όταν ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρρυ, συμφώνησε ότι το Ιράν θα έχει το δικαίωμα να εμπλουτίσει το ουράνιο και να κρατήσει την πυρηνική υποδομή του.  

Η Ευρώπη, εντελώς αδιάφορη για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, αδημονεί να τερματίσει της κυρώσεις ολοκληρωτικά καθότι θεωρεί τη χώρα ένα σπουδαίο εμπορικό εταίρο.
 
Η πρόσφατη μυστική επικοινωνία του Ομπάμα με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Χαμενέι, όπου ο Ομπάμα φαίρεται πρόθυμος να επιτρέψει ένα πυρηνικό Ιράν σε αντάλλαγμα βοήθειας στη μάχη κατά του ΙΚ, έχει προκαλέσει δυνατές αντιδράσεις στο Ισραήλ.  

Επιπλέον, η γνωστή ατυχές δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου και στενού συνεργάτη του Ομπάμα ότι, επίθεση εναντίον του Ιράν είναι «μπούρδες», ήρθε να προσθέσει στα υφιστάμενα χαιρέκακα σχόλια που θέλουν το Νετανιάχου να φοβάται να επιτεθεί.  

Μ’ αυτή της τη στάση η διοίκηση Ομπάμα κάνει να φαίνεται ότι μια επίθεση εναντίον του Ιράν δεν είναι απαραίτητη και θα ήταν χειρότερη από ένα πυρηνικό Ιράν.  Είναι όμως αυτή η άποψη σωστή;
 
Η διοίκηση Ομπάμα φαίνεται να έχει βρει ένα νέο σύμμαχο, το Ιράν.  Ο φονταμενταλιστικός Ισλαμικός τρόπος με τον οποίο διοικεί αυτή η δικτατορία δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τον Ομπάμα.  Καθώς κάνει χώρο στις απαιτήσεις του Ιράν, ο Αμερικανός Πρόεδρος εγκαταλείπει όλο και περισσότερο το μόνο πραγματικό του σύμμαχο στην περιοχή, το Ισραήλ.  

Όμως, τον Ιανουάριο το Κογκρέσσο θα γεμίσει από Ρεπουμπλικάνους κάτι που δημιουργεί την ελπίδα ότι θα αποτραπεί η μελλοντική καταστροφή λόγω της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα. 

Σίγουρα, κυρώσεις που θα αναγκάσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι προτιμότερες παρά στρατιωτικές επιθέσεις, όμως όταν επιβληθούν ίσως να είναι πλέον αργά.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου