Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;


Μετά τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων έξω από τη Βηθλεέμ τον Ιούνη και τα αντίποινα που ακολούθησαν με τη δολοφονία ενός Άραβα νέου σε δάσος στην Ιερουσαλήμ, η ένταση στην πόλη έχει αυξηθεί

  • Νεαροί Άραβες επιτέθηκαν σε Εβραίους και σε κρατική περιουσία σε όλο το ανατολικό μέρος της πόλης συμπεριλαμβανομένου και επανειλημμένες επιθέσεις στο Όρος του Ναού.
  • Το τραίνο της Ιερουσαλήμ βομβαρδίζεται συνεχώς με πέτρες ιδιαίτερα όταν περνά από τις Αραβικές περιοχές στη Σουαφάτ και ζημιές έχουν γίνει σε πολλούς από τους σταθμούς του. 
  •  Λεωφορεία, ιδιωτικά οχήματα, Εβραϊκά νηπιαγωγεία και άτομα, έχουν γίνει στόχος. 
  • Την περασμένη βδομάδα δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν τρομοκράτης οδήγησε το αυτοκίνητο του πάνω σε πλήθος επιβατών που περίμεναν το τραίνο.

Η αστυνομίας της Ιερουσαλήμ και ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γιτζάκ Αμπράμοβιτς, έχουν κατηγορηθεί για το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να περιορίσουν αυτό που οι Άραβες αποκαλούν, «η ιντιφάδα της Ιερουσαλήμ». 


Οι δυνάμεις ασφαλείας διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία καθώς οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι ανήλικοι. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες τρεις Άραβες ανήλικοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ σκέφτεται τώρα να επιβάλει πρόστιμο στους γονείς των παιδιών σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Η χρήση ανηλίκων είναι μια συνειδητή και συχνή τακτική που χρησιμοποιεί η Χαμάς και η Φατάχ. Γνωρίζουν ότι οι εικόνες βαριά εξοπλισμένων Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον αγοριών με πέτρες και κοκτέιλς μολότοφ εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Επιπλέον, η σύλληψη ή ο θάνατος αυτών των ανηλίκων οδηγεί στην παγκόσμια καταδίκη του Ισραήλ. Έτσι, το μοτίβο παραμένει το ίδιο. Αντί να καταδικάζεται η βία, η ΕΕ, τα ΗΕ και άλλοι θα ζητήσουν από το Ισραήλ να δείξει εγκράτεια. 

Ο ηγέτης της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς, συνεχίζει να παίζει το διπλό του παιχνίδι. Οι δυτικοί προειδοποιούν ότι η οργή στους δρόμους δεν μπορεί να συγκρατηθεί εκτός εάν το Ισραήλ διαιρέσει και παραδώσει την Ιερουσαλήμ. Σε σύντομο βίντεο που προβλήθηκε στην Παλαιστινιακή τηλεόραση, ο Αμπάς ενθαρρύνει τους Άραβες να «υπερασπιστούν» το Τέμενος Αλ-‘Ακσα «με όποιο τρόπο μπορούν» - μια έμμεση παρακίνηση για τις βίαιες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, η Χαμάς και η Φατάχ πληρώνουν τα παιδιά για να εξεγερθούν.

Η ψυχρή εκμετάλλευση παιδιών για την επίτευξη πολιτικών στόχων είναι αηδιαστικό. Εξίσου αηδιαστικό όμως είναι και το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύονται αυτό που γίνεται. Εάν δεν υπήρχαν κάμερες παντού οι επιθέσεις θα σταματούσαν. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί που κινούν τα νήματα στη Δύση αρνούνται να αντιμετωπίσουν την ΠΑ επιρρίπτοντας της την ευθύνη για το τι συμβαίνει. Εάν η Δύση ενεργούσε σωστά, η ΠΑ δεν θα κέρδιζε παραχωρήσεις από το Ισραήλ και οι φασαρίες στους δρόμους θα σταματούσαν. 

Για μια ακόμα φορά η Δύση, με τις επιπόλαιες της ενέργειες ερεθίζει την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου