Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Στη δίνη του χιονιά τις τελευταίες ημέρες οι καλλιέργειες σε όλη τη χώρα

Τεράστιες καταστροφές σε κηπευτικά, ελαιοκαλλιέργειες, τόσο σε απώλεια καρπού, όσο και σε φυτικό κεφάλαιο και εσπεριδοειδή σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι, ο χιονιάς και ο παγετός των τελευταίων ημερών.
  
    
Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία εντοπίζονται ιδιαίτερα σε καλλιέργειες στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αργολίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας καθώς και σε χωριά της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, η καταστροφή των ελιών σε φυτικό κεφάλαιο είναι άνευ προηγουμένου, αφού ο αέρας έχει ξεριζώσει κυριολεκτικά εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

Η σφοδρή χιονόπτωση και ο παγετός που ακολούθησε στα χωριά των βορείων δήμων της Λακωνίας έχει κάνει μεγάλες ζημιές στις ελιές, καθώς και ο παγετός σε εσπεριδοειδή και κηπευτικά της Αργολίδας, αφού το θερμόμετρο στον κάμπο του Άργους άγγιξε ακόμα και τους -7oC, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες και στο φυτικό κεφάλαιο από την ανεμοθύελλα και τον παγετό της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και της 1ης Ιανουαρίου 2015.Ξεριζώθηκαν 1.500 ελαιόδεντρα στη Σκάλα Μεσσηνίας

Πάνω από 1.500 ελαιόδεντρα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ελιές, ξεριζώθηκαν στη Σκάλα και στην ευρύτερη περιοχή από τους θυελλώδεις ανέμους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 «Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια καταστροφή. Ηταν κάτι σαν τυφώνας», σημείωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας Νίκος Κανελλόπουλος. Επεσήμανε πως «η καταστροφή είναι μεγάλη, γιατί στην περιοχή μας η συλλογή του ελαιοκάρπου ήταν μόλις στο 30% και στα υπόλοιπα ελαιόδεντρα η πτώση του καρπού είναι πολύ μεγάλη, από 75% μέχρι 90%».

Παρόμοια προβλήματα, αλλά σε μικρότερη έκταση καταγράφηκαν σε Κατσαρού, Αγιο Φλώρο, Αρφαρά, Πλατύ κ.λπ.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε πως ξεριζώθηκαν εκατοντάδες ελαιόδεντρα στην περιοχή με επίκεντρο τη Σκάλα και ότι οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είχαν μαζέψει τις ελιές τους. Παρατήρησε ότι η ζημιά είχε άλλα δύο επίπεδα, την πτώση του καρπού που υπολογίζεται από 25% μέχρι 70% και το σπάσιμο μεγάλων κλαριών.Μικρές οι ζημιές στα εσπεριδοειδή των Χανίων

Ανεπηρέαστη παραμένει η σοδειά εσπεριδοειδών στα Χανιά, παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους των τελευταίων ημερών καθώς δεν υπήρξε παγετός ώστε να σημειωθούν καταστροφές στις καλλιέργειες.

Παρ’ όλα αυτά οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι πολλών μποφόρ που σημάδεψαν την αλλαγή του χρόνου προκάλεσαν ζημιές σε ορισμένα κτήματα και καταστήματα του Νομού, προκαλώντας μικρά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ σημειώθηκαν και κατακρημνίσεις βράχων στις πιο ορεινές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου