Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ;

  
Το αίσθημα ανασφάλειας αυξάνεται όλο και περισσότερο μεταξύ των Εβραίων της Ευρώπης.  Οι επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα μπορεί να μην είχαν σαν πρώτο στόχο τους Εβραίους αλλά σίγουρα ήταν ο δεύτερος.  Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη δολοφονία τεσσάρων Εβραίων στην Υπεραγορά Κοσέρ. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο αλλά ήταν η συνέχεια στο κύμα αντι-Σημιτικών επιθέσεων που αυξάνεται όλο και περισσότερο από το 2000.  Η δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων (τρεις απ’ τους οποίους ήταν παιδιά, στις 19 Μαρτίου 2012) ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα η πιο πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση.
  

Παράλληλα, πέρσυ είδαμε τη μεγαλύτερη επιστροφή Εβραίων από τη Γαλλία που έχει γίνει ποτέ.  Περίπου 9.000 άτομα επέστρεψαν στο Ισραήλ.  Επιπλέον, το 2014 είδαμε μια αυξημένη τάση αντι-Σημιτισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.  Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονο στην Αγγλία και τη Γαλλία.  Οι επιθέσεις ήταν ποικίλες από υπονοούμενα στα σχόλια πολιτικών μέχρι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων και των περιουσιών τους.  Μια απ’ τις πιο δυνατές φραστικές επιθέσεις προήλθε από πολιτικό την περασμένη εβδομάδα όταν ο Δήμαρχος της Άγκυρας στην Τουρκία είπε ότι ο Ισραηλινός Οργανισμός Ασφαλείας, Μοσσάντ, ήταν πίσω από τις επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hedbo.  Στόχος τους, ισχυρίστηκε, ήταν η αύξηση της Ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Βρεττανία, 58% των Εβραίων στη χώρα δεν πιστεύουν ότι έχουν μέλλον στην Ευρώπη.  Στη Γαλλία, το αίσθημα είναι ανάλογο.  Γενικά, πολλοί Εβραίοι δεν αισθάνονται πλέον άνετα στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.  Έτσι, το Ισραήλ αναμένει ότι θα δεχθεί 15.000 νέους μετανάσταστες από τη Γαλλία αυτό το χρόνο.
 
Η Ευρώπη ασθενεί.  Είναι μια ασθένεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και δεν φαίνεται να περνά.  Πρόκειται για τον αντι-Σημιτισμό που καταστρέφει την Ευρώπη εσωτερικά.  Φαίνεται ότι κάτι πάει λάθος αφού εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε ένα ανήθικο, παράλογο και αδικαιολόγητο μίσος εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.  Ο αντι-Σημιτισμός  δεν είναι μόνο επίθεση εναντίον των Εβραίων αλλά και εναντίον της καρδιάς της Ευρώπης. Τι υποκινεί τις σκοτεινές δυνάμεις;  Και, γιατί είναι τόσο απλό να αγνοήσουμε ή ακόμα να δικαιολογήσουμε τις επιθέσεις εναντίον των Εβραίων;  Ας έχουμε υπόψη ότι η πορεία ενός εκατομμυρίων ανθρώπων που έγινα και που ήταν μια υπέροχη εκδήλωση, δεν έγινε κάποια άλλη φορά όταν τρομοκράτες επιτέθηκαν μόνο εναντίον Εβραίων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Εβραίοι γίνονται στόχος όχι για κάτι που κάνουν λάθος αλλά για το ποιοι είναι.  Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να ξεφύγουν με τίποτα.
 
Η προσπάθεια του Προέδρου Ολάντ να εμποδίσει το Νετανιάχου να έρθει στην πορεία είναι αδικαιολόγητη. Λέγεται ότι προσπάθησε να μη δείξει ότι η κίνηση αυτή είχε σχέση με το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό θέμα.  Όμως ήταν μια κίνηση χωρίς νόημα.  Ο Μοντέρνος Σιωνισμός γεννήθηκε στη Γαλλία το 1896 σαν αποτέλεσμα του αντι-Σημιτισμού που επικρατούσε στη χώρα κι αλλού.  Έπειτα, το Ισραήλ ιδρύθηκε με το στόχο να γίνει καταφύγιο για τη μειονότητα των Εβραίων που η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου και της Γαλλίας) δεν μπορούσε ούτε ήθελε να προστατέψει.  Εάν η Γαλλία εξακολουθεί να μην μπορεί να προστατέψει τους Εβραίους, τουλάχιστον θα πρέπει να αποδέχεται ένα άτομο όπως το Νετανιάχου ο οποίος αντιπροσωπεύει την απάντηση στο πρόβλημα. Βέβαια, το γεγονός ότι η Γαλλία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα Εβραϊκά ιδρύματα είναι αξιέπαινο αλλά βάση εμπειρίας, δεν είναι κάτι που θα διαρκέσει.
 
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στο Ισραήλ, οι Εβραίοι σκοτώνονται από τρομοκρατικές επιθέσεις.  Είναι επίσης αλήθεια ότι Εβραίοι της Γαλλίας προτιμούν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες εκτός από το Ισραήλ.  Κι ακόμα κάποιοι άλλοι είναι εκνευρισμένοι με το Νετανιάχου γιατί τους προτρέπει να φύγουν.  Όμως, η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι Εβραίοι του Ισραήλ έχουν τη δική τους χώρα κι εκεί δεν χρειάζεται ν’ αμφισβητούν την προθυμία του κράτους να πολεμήσει την τρομοκρατία, κάτι που λείπει απ’ την Ευρώπη.
 
Το γεγονός ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, ενώθηκε με τους υπόλοιπους στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας και την ελευθερία έκφρασης, θέτει σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με την σωστή κρίση των διοργανωτών.  Ο Αμπάς είναι ένας ηγέτης που κρατά τα μέσα ενημέρωσης στην Π.Α. κάτω από αυστηρή λογοκρισία και τιμωρεί με βασανιστήρια αυτούς που τολμούν να τον κατακρίνουν.  Επιπλέον, έχει προωθήσει την ιδέα ότι οι τρομοκράτες εναντίον του Ισραήλ είναι ήρωες που αξίζουν τη λατρεία του λαού.  Αυτή η ιδέα είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες επιθέσεις και δολοφονίες Εβραίων.  Δυστυχώς όμως, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να δει ξεκάθαρα πίσω από τη βιτρίνα που προβάλλει ο Αμπάς και να πράξει αναλόγως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου