Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

ΠΌΣΟ (ΑΚΡΙΒΆ) ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΈΛΟ;


Μετά τη “διάσπαση” του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επιδοθεί σε μια κούρσα… νομιμοφροσύνης, αναφορικά με το ποιός εκφράζει το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Φυσικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά υποστηρίζει ότι ο ίδιος είναι το ΠΑΣΟΚ. Από τη σκοπιά που το βλέπει, θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει άδικο. Το δικό του ΠΑΣΟΚ άλλωστε κατάντησε παράταξη… τσέπης, που χωράει σε ταξί. Και δεν έχει καμία σχέση με το “όλον ΠΑΣΟΚ”, που ο ίδιος ήθελε να εκφράσει.
Όπως συνηθίζει να θυμίζει με νόημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο ΠΑΣΟΚ όταν άλλοι… έφευγαν, το 1989, ως συνήγορος του Ανδρέα Παπανδρέου. Έκτοτε, και πιο συγκεκριμένα μετά τη νίκη στις εκλογές του 1993 μέχρι και σήμερα, για περισσότερες από δυο δεκαετίες δηλαδή, έχει καταλάβει κορυφαία θεσμικά πολιτικά αξιώματα. Δεν… έχασε δηλαδή από εκείνη την επιλογή του.
Με προσωπική ευφυία που ξενίζει για Έλληνα πολιτικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκανε ποτέ ρήξεις. Συμπορεύτηκε με το σύστημα. Και τα τελευταία χρόνια εξελίχτηκε στον πολιτικό ο οποίος έχει προσωποποιήσει την εφαρμογή του Μνημονίου. Εκείνος ανέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου, εκείνος πρωταγωνίστησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εκείνος πήρε πάνω του το PSI, εκείνος έγινε αντιπρόεδρος και του Αντώνη Σαμαρά, εκείνος “άδεισε” τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ την περίοδο της ΕΡΤ.
Ακόμη και σήμερα που οι δημοσκοπήσεις… σπανίως λένε την αλήθεια, δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει τη διαπίστωση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο πιο αντιδημοφιλής Έλληνας πολιτικός αρχηγός, με την εξαίρεση του προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.
Αυτή την πραγματικότητα θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Γιατί μεταξύ άλλων και προφανώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είχε προχωρήσει στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει το αυτονόητο: Δηλαδή, είχε παραιτηθεί από την ηγεσία, για να μην επιβαρύνει το ΠΑΣΟΚ με τη δική του αρνητική δημοφιλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το παραδέχεται και ο ίδιος δημοσίως. “Μας μισούν”, συνηθίζει να λέει, με την έμφαση στον πρώτο πληθυντικό… ευγενείας.
Επέλεξε ωστόσο να μείνει στη θέση του. Με τίμημα τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Επειδή προφανώς προσδοκά να γίνει αντιπρόεδρος και… τρίτου πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου