Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ένα κύμα υποστήριξης για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους έχει σαρώσει την Ευρώπη.  
  
Αναφερόμενος στους τρομοκράτες ο Γάλλος Πρόεδρος Oλάντ είπε:  «Αυτοί οι φανατικοί δεν έχουν τίποτα κοινό με τη Μουσουλμανική πίστη».  Την Τρίτη, η Γερμανίδα Καγκελλάριος,  Άγγελα Μέρκελ συμμετείχε σε πορεία εναντίον της τρομοκρατίας και της Ισλαμοφοβίας. Ο τίτλος της πορείας ήταν, «Είμαι ο Άχμετ» και αναφερόταν στο Μουσουλμάνο αστυνομικό που αντιμετώπισε γενναία τους τρομοκράτες οι οποίοι τελικά τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.  Το «Είμαι ο Άχμετ» χρησιμοποιήθηκε για να δείξει ότι το Ισλάμ γενικά πολεμά την τρομοκρατία.
  
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τη σοβαρότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν εγείρεται μίσος εναντίον των Μουσουλμάνων της Ευρώπης. Η θέση πολλών είναι ότι εάν μισήσουμε ή φοβηθούμε τους Μουσουλμάνους θα είναι ακόμα ένας τρόπος να πούμε ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι με το μέρος των τρομοκρατών. Μάλιστα, πολλοί Μουσουλμάνοι, Μουσουλμανικά κράτη και οργανισμοί έσπευσαν να καταδικάσουν έντονα τις επιθέσεις.

Από την άλλη, το να εισηγηθούμε ότι το Ισλάμ δεν έχει να κάνει τίποτα με την τρομοκρατία που διαπράττεται στο όνομα του είναι επίσης λάθος και εμποδίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της.  Το Ισλάμ όπως φάνηκε μέσα από τους τρομοκράτες της εφημερίδας Charlie Hedbo και της Υπεραγοράς Κοσέρ είναι μια σωστή ερμηνεία του Ισλάμ. Είναι μάλιστα ή πιο διαδεδομένη ερμηνεία διαμέσου της ιστορίας.  Κι αυτό γιατί πολλά εδάφια στο Κοράνι και στην αρχική Μουσουλμανική παράδοση (Χατίθ) ενθαρρύνουν τη βία εναντίον των απίστων.  Ο Σαγίτ Κουτπ, που θεωρείται ο πατέρας του μοντέρνου Ισλαμισμού, επαναλαμβάνει κυρίως το Κοράνι για να δικαιολογήσει τις θέσεις του.

Το απόφθεγμα από το διάσημο διανοούμενο Μπερνάρτ Λουή ότι «Δεν είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες είναι Μουσουλμάνοι» συνήθως αμφισβητείται και για πολλούς θεωρείται προσβλητικό.  Όμως, κανένας απ’ αυτούς που αντιδρούν αρνητικά δεν έχει γεγονότα που να υποστηρίζουν την άποψη τους.  Η παρατήρηση του Λουή, όμως, στηρίζεται σε γεγονότα και δείχνει την άλλη όψη του νομίσματος.

Στην προσπάθεια να κτιστεί μια Ευρωπαϊκή κοινωνία όπου και οι Μουσουλμάνοι νοιώθουν ευπρόσδεκτοι, είναι σημαντικό να μην εθελοτυφλούμε στο γεγονός ότι το Ισλάμ μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην τρομοκρατία.  Μπορεί επίσης να είναι εφικτό να ερμηνεύσεις το Ισλάμ σαν μια ειρηνική θρησκεία αλλά αυτή δεν είναι η ιστορική και κοινή ερμηνεία.  Εάν δεν εντοπιστούν τα προβληματικά σημεία στο Ισλάμ καμμιά μυστική υπηρεσία στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σταματήσει την επόμενη επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου