Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Εχασε πριν καν κατέβει στο γήπεδο


Η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει αυτές τις εκλογές πολύ πριν προκηρυχθούν. Η ήττα της είχε αρχίσει να προδιαγράφεται εδώ και πολύ καιρό, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ένα στρατηγικό λάθος διαδεχόταν το άλλο. 

Πρώτο λάθος: ως αξιωματική αντιπολίτευση, την περίοδο 2009 – 2011 επέλεξε να πάρει διαζύγιο από την υπευθυνότητα και το ρεαλισμό, επενδύοντας αντίθετα στην αντιμνημονιακή ρητορική και στο ρεύμα της «αγανάκτησης». Με αυτό τον τρόπο πίστεψε ότι θα απαλλαγεί από το πολιτικό «βάρος» της περιόδου Καραμανλή και θα επιταχύνει την πορεία της προς την εξουσία. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ως κυβέρνηση, υποχρεώθηκε να κάνει μια μεγάλη «κωλοτούμπα», με συνέπεια αφενός να συρρικνωθούν τα ποσοστά της και αφετέρου να χαρίσει ένα τεράστιο αντιμνημονιακό γήπεδο, για να παίζουν μόνοι τους μπάλα ο Αλέξης, ο Πάνος και τα άλλα παιδιά. Η Νέα Δημοκρατία θερίζει σήμερα σε μεγάλο βαθμό ό,τι έσπειρε τότε. 

Δεύτερο λάθος: ως κυβέρνηση, έκανε τελικά τη στροφή στο ρεαλισμό, δεν τόλμησε όμως να... αλλάξει το μείγμα πολιτικής που είχε επιλεγεί από τον προκάτοχό της, την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Συνέχισε στη λογική της υπερφορολόγησης του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και της μεσαίας αστικής τάξης (βλέπε ΕΝΦΙΑ). Έτσι, μετά τους δημοσίους υπαλλήλους – που ήδη είχαν αρχίσει να κατευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ - και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μεσοαστοί απέκτησαν περισσότερους λόγους να καταψηφίσουν παρά να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές. 

Τρίτο λάθος: έχοντας επενδύσει πολιτικά στο «χαρτί» της εξόδου από το μνημόνιο και έχοντας μπροστά το σκόπελο της προεδρικής εκλογής, η κυβέρνηση θα έπρεπε να φροντίσει να κλείσει έγκαιρα τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να φθάσει στο στόχο της πολύ πριν τεθεί θέμα εκλογών.
Έκανε, όμως, το εντελώς αντίθετο: μετά τις ευρωεκλογές, πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη «κωλοτούμπα», από το πεδίο της υπευθυνότητας και της αποφασιστικότητας, σε αυτό του λαϊκισμού και της αναβλητικότητας, με κυριότερη έκφανση το γραφικό ανασχηματισμό του περασμένου καλοκαιριού. Θυσιάζοντας, το προφίλ αποτελεσματικότητας και σοβαρότητας που είχε αρχίσει να καλλιεργεί μέχρι τότε, έστειλε τη μπάλα για μια ακόμη φορά στο γήπεδο των Αλέξη, Πάνου και λοιπών, οι οποίοι ξέρουν να παίζουν πολύ καλύτερα το παιχνίδι του λαϊκισμού. Έτσι, οι 4 μονάδες διαφοράς των ευρωεκλογών έγιναν 8,5 μέσα σε λίγους μήνες. Οι εταίροι άδειασαν την κυβέρνηση, καίγοντας το μοναδικό της χαρτί. Κι αυτό γιατί στην Ευρώπη οι κανόνες είναι κανόνες, γιατί οι πολιτικοί ηγέτες λογοδοτούν στα δικά τους κοινοβούλια και στους δικούς τους φορολογούμενους. Αυτό είναι κάτι που θα το μάθουν πολύ σύντομα και ο Αλέξης και ο Πάνος. 

Τέταρτο λάθος: μετά από 4 χρόνια αμιγώς δεξιάς ρητορικής, η επιχείρηση διεύρυνσης προς το κέντρο την τελευταία στιγμή εκλαμβάνεται ως κίνηση απελπισίας και τίποτε άλλο. Προκαλεί μάλιστα θυμηδία, όταν ταυτίζεται με «μεταγραφές» στελεχών όπως η κ. Γκερέκου και ο κ. Οικονόμου. 

Πέμπτο λάθος: το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» ήταν αρκετό για να κερδίσει οριακά η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές του 2012. Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί το ίδιο δίλημμα 2,5 χρόνια μετά ήταν τραγικά λανθασμένη. Αποδείχθηκε περίτρανα στις εκλογές ότι ο φόβος δεν μπορεί να κερδίσει για δεύτερη φορά την προσδοκία, ακόμη κι αν αυτή αποδειχθεί τελικά σε μεγάλο βαθμό απατηλή. 

Έκτο λάθος: οι άστοχες επικοινωνιακές επιλογές δεν ευθύνονται αποκλειστικά για μια εκλογική ήττα. Ακόμη και μια τέλεια σχεδιασμένη προεκλογική επικοινωνία, δεν αρκεί για να καλύψει τα διαδοχικά στρατηγικά λάθη που έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια. 

Και μια τελευταία παρατήρηση, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά: όταν για δεύτερη φορά η προεκλογική εκστρατεία ενός κόμματος αποτυγχάνει να προσελκύσει τους αναποφάσιστους, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Αυτό που οφείλει να κάνει ο επικεφαλής, είναι να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να αναζητήσει τα λάθη, να τα διορθώσει και να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική πορεία. Σίγουρα, πάντως, δεν βοηθά το να δηλώνει ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

atithasos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου