Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Μην σκυλεύετε τα πτώματα


Γνώρισα τον Σαμαρά το 1981. Από την πρώτη στιγμή τον θεωρούσα μεγάλο και επικίνδυνο φαφλατά και πάντα πίστευα οτι βλάπτει την παράταξη με την χωρίς φραγμό μανία του για εξουσία και ανάδειξη.

Τον είδα να βρίζει τον Καραμανλή οτι δήθεν πούλησε την ΝΔ επειδή πήγε στην Προεδρία και να επιχειρεί να περάσει αυτή την άποψη. Τον είδα να πουλάει ακρότητα και ψευδοεθνικισμό για να καπελώσει την νεολαία. Και τα είχε καταφερει. Τον είδα να κάνει κωλοτούμπα και να αγκαλιάζει τον Μητσοτάκη πουλώντας όσους από την νεολαία τον ήχαν στηρίξει και να εξασφαλίσει υπουργιλίκια μεγαλόσχημα. Τον είδα υπουργό Εξωτερικών να ρίχνει μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική (και δεν υπήρξα ποτε Μητσοτακικός) εκμεταλλευόμενος πάλι το λαϊκό συναίσθημα αλλά και επιτρέποντας το παρτυ του Κόκκαλη και της SIEMENS στον OTE μόνο και μόνο επειδή θεώρησε οτι η συγκυρία δεν ευνοούσε τα σχέδια του. Τον είδα να συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου πουλώντας ανοιξιάτικες αρλούμπες. Τον είδα να έρχεται σαν παρθένα στην ΝΔ και να υπουργοποιείται πάλι. 

Ειδα τον κόσμο της ΝΔ να... τον δοξάζει πάλι και εκεί βέβαια δεν φταίει αυτός. Είδα να χρησιμοποιεί ρητορία Ανεξαρτητων Ελλήνων στην κρίση αφήνοντας τον Κώστα Καραμανλή ακάλυπτο και να κάνει κωλοτούμπα μόλις άγγιξε την εξουσία. Είδα να ασκεί εξουσία όπως περίμενα. Με σκοπό την επίφαση, με την ψευδάιθηση οτι μπορεί να τους κοροϊδέψει όλους και κυρίως τον ελληνικό λαό, μαζεύοντας γύρω του ένα σωρό ανόητους, με αλαζονεία, με ακρότητα, με αναποτελεσματικότητα, προτάσσοντας τις καλές σχέσεις με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που μας έφεραν εδώ και αγωνιζόμενος να αναδειξει του πιστούς του.


Αυτό που πρέπει να μας τρομάζει είναι οτι σε όλο αυτό το χρονικό διαστημα, ο Σαμαράς ήταν ο μόνος που ήταν συνεπής. Συνεπής στις μονομανίες και τις μεγαλομανίες του, συνεπής στην έλλειψη πολιτκού ήθους. Και αν κάποιος δεν υπήρξε συνεπής αυτοί είμαστε όλοι εμείς που δεχθήκαμε στην αιώνια λογική του "ελα δεν πειράζει όλοι ενωμένοι" για να δώσουμε το συγχωροχάρτι της "ενότητας" σε ένα σωρό ανίκανους και τυχοδιώκτες που μας εξέθεσαν και μας εκθέτουν. Γιατί η λογική Σαμαρά δεν διαφέρει από την λογική Καμένων, Νικολόπουλων, και τόσων άλλων "φιλολαϊκών" τάχα μου βουλευτών και πολιτευτών που ξερουν να χαιδέυουν αυτιά για να νέμονται την εξουσία. Μικρογραφία του είναι. Ακόμα και χθές άποψη μου ήταν και την έγραψα εδώ "ας του δώσουμε χρόνο". Μην σκυλεύετε τα πτώματα. Μη τους δίνετε την ευκαιρία να παραστήσουν τα θυματα. Απέδειξε σε ελάχιστο χρόνο οτι μοναδικό του μέλημα ήταν πώς θα γαντζωθεί στην εξουσία. Με τον Αδωνη και τον Βορίδη και με την υπόλοιπη παρέα. Γιατί αυτό μόνο τον νοιάζει. Οχι η ΝΔ, όχι η Ελλάδα, αλλά η εξουσία.


Υπάρχουν άλλοι που λένε οτι απλά η μεγαλομανία τον τρέλανε. Δεν νομίζω οτι αξίζει αυτό το ελαφρυντικό. Νομίζω όμως οτι επίσης ο Σαμαράς και το σύστημα του είναι μόνο η έκφραση του προβλήματος και όχι η αιτία. Υπάρχουν λόγοι που αργά και βασανιστικά οδήγησαν την κεντροδεξιά από τον Καραμανλή στον Σαμαρά. Από την κορυφή στον πάτο. Δεν είνα κάτι που συνέβη ξαφνικά το 2009. Υπάρχουν ανοχές και δευδοδιλήμματα που επέτρεψαν την βασανιστική και σταθερή βουτιά ενός ολόκληρου χώρου. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να προχωρήσουμε. Οσο οδυνηρό και αν είναι.

του Άλκη Ψάρρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου