Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Τα δύο σχέδια Μοσκοβισί που διέρρευσαν - Το δεύτερο ιδιαίτερα φιλελληνικό!


Ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason, έφερε στη δημοσιότητα όχι ένα, αλλά δύο κείμενα του Πιερ Μοσκοβισί, με στόχο τη συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά συμφωνούσε με πολλά σημεία από αυτά τα κείμενα, αλλά τελικά αυτά δεν έφτασαν ποτέ στο Eurogroup, καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τα αντικατέστησε με ένα δικό του πιο “σκληρό” κείμενο.

Το δεύτερο από αυτά κάνει λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου.

Παράλληλα, αναφέρεται ανοιχτά στην ανθρωπιστική κρίση και χρεώνει σημαντικές καθυστερήσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση.Νωρίτερα, ο Paul Mason είχε δημοσιεύσει ένα ακόμη κείμενο, το οποίο είναι λιγότερο αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, αν και μιλά για ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος και σε τέσσερις με έξι μήνες θα υπήρχε μετάβαση σε νέο πρόγραμμα.

Υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά παράλληλα υπάρχουν και σημεία ευελιξίας για την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη υπάρχει αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για πιο δίκαιη κοινωνικά πολιτική και αποκατάσταση των αδικιών. Κατά τα άλλα, πάντως, σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της.

Κρίσιμο θεωρείται ακόμη το σημείο στο οποίο αναφέρεται πως το πλεόνασμα θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν θα υπάρχει το όριο του 4,5% που ζητάει η πλευρά Ντάισελμπλουμ.

Στην εκπομπή “στον ενικό” που ήταν καλεσμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση συμφωνούσε σε πολλά από τα σημεία του κειμένου και υπήρχαν περιθώρια για συμφωνία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου