Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Κοινή δήλωση Βάσως Λέβα και Βασίλη Κυριακάκη για το θάνατο κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού


Κοινή δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Βάσως Λέβα και Βασίλη Κυριακάκη με αφορμή το θάνατο του κρατουμένου στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Αλκιβιάδη Μέξα, ενώ η κ.Βάσω Λεβα επισκεέφστο κατάστημα κράτησης Δομοκού.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας έκαναν την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς τα ίδια προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και καταγγελθεί τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (σωφρονιστικοί υπάλληλοι, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατούμενοι) επανέρχονται στην επιφάνεια με το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός ακόμα κρατούμενου λόγω της παντελούς απουσίας γιατρού στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την ουσιαστικά μηδαμινή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικό λειτουργό αλλά και η απουσία κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.
Η δέσμευση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης για άμεση διερεύνηση πιθανόν ευθυνών για το θάνατο του κρατούμενου καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρωση δυο θέσεων μόνιμων γιατρών στο κατάστημα κράτησης Δομοκού ανοίγει το δρόμο για μια διαφορετική αντιμετώπιση του τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης.
Τονίζουμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου απαιτεί ένα σωφρονιστικό σύστημα όχι κατασταλτικού χαρακτήρα, αλλά με στόχευση στην επανένταξη των παραβατών. Η διασφάλιση της αξιοπρέπειας τόσο των κρατουμένων όσο και των εργαζομένων είναι άμεση προτεραιότητα μας και δεσμευόμαστε για την προώθηση των αναγκαίων μέτρων βελτίωσης της παρούσας κατάστασης.»
Επίσης, στα πλαίσια των εξαγγελιών του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, Βάσω Λέβα, επισκέφτηκε το κατάστημα κράτησης Δομοκού.
Συναντήθηκε με το διευθυντή του καταστήματος, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους εξωτερικούς φρουρούς, το διοικητή του αστυνομικού τμήματος καθώς και με κρατουμένους.
Ως προτεραιότητα τέθηκε η πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα μείζονος σημασίας θέματα, όπως η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Η θέση του κοινωνικού λειτουργού ποτέ δεν στελεχώθηκε, αν και είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις ανάγκες των κρατουμένων, αλλά επιπλέον είναι αναγκαία για τη συγκρότηση του συμβουλίου της φυλακής.
Επιπροσθέτως, το πρόβλημα με την παροχή νερού δεν έχει ακόμα λυθεί, ο επισιτισμός των κρατουμένων είναι ελλιπής και η εν γένει λειτουργία του καταστήματος κράτησης γίνεται με υπερπροσπάθειες τόσο του προσωπικού όσο και των ίδιων των κρατουμένων.
Την επίσκεψη αυτή θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις και παρεμβάσεις στο κατάστημα κράτησης Δομοκού, καθώς το ζήτημα του σωφρονισμού είναι προτεραιότητα με στόχο την ολική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου