Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ένοχη η Παλαιστινιακή Αρχή (σε αμερικανικό δικαστήριο) για στήριξη τρομοκρατικών ενεργειών στο Ισραήλ


Ένοχες κρίθηκαν η Παλαιστινιακή Αρχή και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για τον ρόλο τους στην υποστήριξη έξι τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στο Ισραήλ την περίοδο μεταξύ 2001-2004 στις οποίες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν αμερικανοί πολίτες. Σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Μανχάταν όρισε το ποσό των 218,5 εκατομμυρίων που πρέπει να καταβληθεί ως αποζημίωση.

Το σώμα των ενόρκων έκρινε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ένοχες ως προς 25 κατηγορητήρια που έχουν σχέση με έξι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2001 έως το 2004 στο Ισραήλ και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 33 άτομα και τραυματίσθηκαν άλλα 390.

Η ετυμηγορία αφορά την εκδίκαση αστικής αγωγής που κατατέθηκε από οικογένειες θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν σε στάση λεωφορείου, εντός λεωφορείου και στην καφετέρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου που επιτρέπει σε αμερικανούς πολίτες, θύματα της διεθνούς τρομοκρατίας, να καταθέσουν αγωγές σε αμερικανικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με αναφορές, αρχεία μισθοδοσίας και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και την ΟΑΠ ένοχες για τη δολοφονία 33 ατόμων σε 6 διαφορετικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Επιπλέον, περισσότεροι από 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.  

Οι επιθέσεις έγιναν κατά την περίοδο 2002-2004 και οι δύο Παλαιστινιακές οργανώσεις καταδικάστηκαν να πληρώσουν $655,5 εκατομμύρια σαν αποζημίωση στα θύματα των οικογενειών.  Σύμφωνα με ειδικό νόμο για την τρομοκρατία το αρχικό ποσό της αποζημίωσης που ήταν $218,50 μπορεί να τριπλασιαστεί, κάτι που έγινε.  Η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε οι τρομοκρατικές οργανώσεις να χτυπηθούν εκεί που «θα πονέσουν περισσότερο», στο πορτοφόλι τους.

Η υπόθεση αφορά επιθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν Αμερικανοί πολίτες και συμπεριλαμβάνει την επίθεση στον λεωφορείο αρ. 19 στην Ιερουσαλήμ στις 29 Ιανουργίου 2004.  Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε λίγα λεπτά αφού επιβιβάστηκε σε σταθμό λεωφορείο στην οδά Άζα σκοτώνοντας έντεκα άτομα.  Ο βομβιστής ήταν ο Αλί Γιουσούγ Τζααρά, Παλαιστίνιος αστυνομικός από τη Βηθλεέμ.

Αντιπρόσωποι της ΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το Αμερικανικό δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σ’ αυτές τις περιπτώσεις σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης απ’ τις τρομοκρατικές ενέργειες.  Η Χανά Ασράουη μιλώντας εκ μέρους της ΠΑ είπε, «προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τη βία απ’ όλες τις πλευρές».  Επίσης, ο Δρ. Μαχμτούτ Χαλίφα, Αναπληρωτής Υπουργός Πληροφοριών στην ΠΑ, κάλεσε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους» και πρόσθεσε: «Αυτό που έγινε είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια σκληροπυρηνικών αντι-ειρηνικών ομάδων στο Ισραήλ εκμετάλλευσης του Αμερικανικού νομικού συστήματος για την προώθηση της στενής πολιτικής και ιδεολογικής τους ατζέντα.  Η ΠΑ θα εφεσιβάλει την απόφαση».


Από την άλλη, ο Ισραηλινός οργανισμός Σουράτ Χα-Ντιν, που παρουσίασε την υπόθεση στο δικαστήριο, ανέφερε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βεβαιωθεί ότι η ΠΑ θ πληρώσει τις ζημιές. 
  
Αυτή η απόφαση έχει μεγάλη βαρύτητα.  Αποδεικνύει ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια των δικαστών που μπορούν να αποδείξουν την εμπλοκή της ΠΑ στην τρομοκρατία, κάτι που δεν εκπλήττει αυτούς που θέλουν να ξέρουν την αλήθεια. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο το γεγονός ότι η ΠΑ έχει εξαγριωθεί και παίρνει την απόφαση πολύ στα σοβαρά.  Όμως, η δήλωση της Χανά Ασράουι δείχνει ότι η ΠΑ δεν έχει πάρει το μάθημα της τα τελευταία χρόνια.  Μιλά ξανά για «βία» και με την έκφραση «απ’όλες τι πλευρές» καταφεύγει στον ηθικό σχετικισμό. Με άλλα λόγια, αρνείται να αποκαλέσει τους βομβιστές αυτοκτονίας τρομοκράτες κατατάσσοντας τους στην ίδια κατηγορία με τον Ισραηλινό στρατό.

Η απόφαση καταρρίπτει το μύθο για μια μετριοπαθή ΠΑ κι ένα μετριοπαθή Αμπάς αφού υπάρχουν πλέον αρκετά αποδειχτικά στοιχεία που παρουσιάζουν την ΠΑ σαν μια τρομοκρατική οργάνωση.  Οι πολιτικοί στην Ευρώπη θα πρέπει τώρα να δώσουν λόγο για την υποστήριξη που παρέχουν στην τρομοκρατία διατηρώντας μια θετική στάση υπέρ της ΠΑ.  Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν την ίδια θέση κι έτσι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πίεση στους πολιτικούς ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου