Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Αθήνα: «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται...»

Γ. Βαρουφάκης: «Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά αρνητικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» - Σκληραίνει η στάση των Ευρωπαίων - Επικοινωνία Ντράγκι με Τσίπρα

  
Ως πίεση της ΕΚΤ προς το Eurogroup ερμήνευσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι «η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας»

Ο Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλέξη Τσίπρα λίγη ώρα αφότου ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα από το Παρίσι και τον ενημέρωσε για την απόφαση, λέγοντας ότι δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, υπό την έννοια ότι ανανεώνεται η ρευστότητα των τραπεζών, μέσω του ELA. 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, και αφότου στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια έγινε γνωστό ότι στην συνεδρίαση της ΕΚΤ ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να οδηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην παρουσίαση ενός προγράμματος, η απάντηση στον πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν: «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με την υπογραφή του ιδίου του υπουργού Οικονομικών και έπειτα από πολλαπλές συνεννοήσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αναφέρονται τα εξής:
 
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα. 
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. 
Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου