Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Τετράμηνη παράταση, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και “θεσμοί” αντί για “τρόικα”


O Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν “καρποφόρα” και έγινε ένα πρώτο βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τη συμφωνία για παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες.

Σημείωσε ακόμη πως θα “υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και αυτή θα συναποφασιστεί με την Ελλάδα”, ενώ υπογράμμισε πως τη Δευτέρα η Ελλάδα θα καταθέσει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει.

Ακόμη έκανε γνωστό πως θα υπάρξει παρακράτηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για αυτούς τους τέσσερις μήνες της παράτασης. “Τα χρήματα του ΤΧΣ είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά όχι στην κυβέρνηση”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά ανακοίνωσε και το τέλος της “τρόικας” την οποία δεν κατονόμασε και μίλησε για “θεσμούς”. Οι “θεσμοί”, όπως είπε θα κάνουν και την αξιολόγηση στο τέλος Απριλίου, ώστε να γίνει και η αποταμίευση των χρημάτων για την Ελλάδα.

Για συμφωνία ωφέλιμη τόσο για την Ελλαδα όσο και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά και ουσιαστικά αποτελεί χρονοδιάγραμμα για τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου