Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Απίστευτα παζάρια με τους κάδους

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Αρχισαν τα παζάρια αντί να διασφαλίσουν τη νομιμότητα


Ρεπορτάζ της Εφ."ΗΜΕΡΑ"

Αλλα έλεγαν, άλλα υπέγραφαν, άλλα είχαν εισηγηθεί αλλά στο τέλος μετάνιωσαν γιατί δεν έβγαιναν τα.. κόζια. Ακύρωσαν τον διαγωνισμό για τους κάδους παρά το γεγονός ότι πριν λίγα 24ωρα απειλούσαν με αναθέσεις λόγω της ανάγκης. Ενα απίστευτο σκηνικό βρίσκεται πίσω απ’ όλες αυτές τις ενέργειες που αποκαλύπτει το σημερινό ρεπορτάζ.

Mπροστά σε ένα απίστευτο σκηνικό βρέθηκαν χθες ορισμένα από τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου Λαμιέων αλλά και επικεφαλής παρατάξεων όταν η πλειοψηφία εντελώς αναίτια ζητούσε να ματαιώσει το έναν διαγωνισμό που έχει σχέση με τους κάδους απορριμμάτων καταθέτοντας περίσσεια υποκρισίας και θέλοντας με τον τρόπο αυτό κυριολεκτικά να καλύψει τεράστιες διοικητικές ευθύνες.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο ίδιος ο δήμαρχος σε δημόσιες εμφανίσεις του σημείωνε την ανάγκη πάση θυσία ο δήμος να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε προμήθεια κάδων απορριμμάτων γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη, απειλώντας μάλιστα να προχωρήσει και σε αναθέσεις. Μάλιστα σ’ εκείνη τη φάση είχε αποδώσει όλο το σκηνικό σε αντιπαράθεση μεταξύ δύο εταιρειών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μειώσει τις τεράστιες διοικητικές ευθύνες που υπάρχουν για τη διαχείριση της υπόθεσης.


Χθες στην οικονομική επιτροπή στην ημερήσια διάταξη είχαν τεθεί ως θέματα από τη μια η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της οικονομικής επιτροπής γιατί διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι υπήρχε στα συρτάρια μια ένσταση που ποτέ δεν εκδικάστηκε. Μάλιστα εκ των υστέρων -άγνωστο ποιος και χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα- έδωσε εντολή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όλο αυτό το συνονθύλευμα της διοικητικής διαδικασίας να το πάει ένα βήμα βαθύτερα. Να εξετάσουν δηλαδή τις ενστάσεις, να δεχθούν την αντίκρουση των ενστάσεων και τελικά να προτείνουν όπως καταγράφονταν στην ημερήσια διάταξη την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της οικονομικής επιτροπής και τη λήψη νέας απόφασης με αποκλεισμούς. Ουσιαστικά περιγράφονταν ένας πολιτικός τσαμπουκάς ο οποίος θα κατέληγε με βεβαιότητα στα δικαστήρια, καθώς από τη φύση τους αυτές οι υποθέσεις με τον τρόπο με τον οποίον τις διαχειρίζονται στο δήμο της Λαμίας δεν έχει στοιχεία νομιμότητας.


Εντελώς αιφνιδιαστικά λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης άλλαξε στρατηγική η δημοτική αρχή και εισηγήθηκε να αποσυρθούν τα δύο αυτά θέματα που είχαν σχέση με την εξέλιξη του ίδιου διαγωνισμού και τελικά να ληφθεί απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού. Επειδή λοιπόν έπρεπε να γράψουν και κάποια δικαιολογητικά κατέθεσαν ό,τι πιο φαιδρό υπήρχε. Άλλη μία δηλαδή διοικητική παράλειψη. Ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2014 πίστωση για την προμήθειά τους αλλά τελικά οι υπηρεσίες ξέχασαν όπως ισχυρίστηκαν να μεταφέρουν τον ανεκτέλεστο προϋπολογισμό στην επόμενη χρονιά. Τα χρήματα δηλαδή που δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2014 να τα μεταφέρουν στο 2015. Εκείνο όμως που αποκαλύφθηκε είναι ότι το 2015 όχι μόνο έχει χρήματα στον προϋπολογισμό αλλά έχει σχεδόν τα διπλάσια και από κει και μετά ξεκίνησε ένας φαύλος κύκλος, με δικαιολογίες οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με αυτή καθ’ αυτή την πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα μέλη της πλειοψηφίας δεν αρνήθηκαν ότι υπάρχουν διοικητικά κενά στις «τρύπες» που υπάρχουν στις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο θέμα των προμηθειών. Όμως μέσα στο 2014 παρόμοιες διοικητικές παραλείψεις οδήγησαν και σε δεύτερη ματαίωση του διαγωνισμού ενώ στο θέμα με τον προϋπολογισμό που προβάλλεται ως εφεύρημα για τρίτη φορά υπηρεσιακοί παράγοντες αναλαμβάνουν τις ευθύνες για όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο έχει δημιουργηθεί.


Τι προηγήθηκε

Μέσα στο 2014 έχει προκηρυχθεί για πρώτη φορά πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια κάδων. Διαπιστώθηκαν διοικητικές ελλείψεις, υπεβλήθησαν αρκετές ενστάσεις, έγινε περίπλοκη η διαδικασία, σημειώθηκαν αρκετά λάθη με συνέπεια την ακύρωση του διαγωνισμού. Μέσα στην ίδια χρονιά, το 2014, προκηρύσσεται για δεύτερη φορά πρόχειρος διαγωνισμός με ύψος κάτι παραπάνω από 70.000 €. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός έγινε στις 16 Δεκεμβρίου. Εκεί η επιτροπή διαγωνισμού καταλήγει ότι και οι δύο εταιρείες που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση που ήταν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Το συγκεκριμένο θέμα στις 29/12 εισάγεται στην οικονομική επιτροπή και η οικονομική επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της υιοθετεί το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού και δίνει την εντολή να προχωρήσουν τη διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Υποχρέωση της επιτροπής διαγωνισμού ήταν να προχωρήσει σύμφωνα με τις εντολές της οικονομικής επιτροπής. Ωστόσο όμως, όπως διαπιστώνεται, μόνο αυτό δεν έκανε.

Άγνωστο πως αναλαμβάνει δικές της πρωτοβουλίες, ανακαλύπτει ότι είχε κατατεθεί μια ένσταση μιας από τις δύο εταιρείες για την οποία κανείς δεν είπε ούτε που βρίσκονταν και ούτε βέβαια κατέθεσε κάποιος μια δικαιολογία για το πως αυτή η ένσταση δεν συνυπολογίστηκε στο πρακτικό που κατέθεσε η επιτροπή διαγωνισμού. Άγνωστο πως η επιτροπή διαγωνισμού χωρίς να έχει αρμοδιότητα προχωρά σε εκδίκαση της ένστασης την ώρα που υπερκείμενο όργανο, όπως είναι η οικονομική επιτροπή, έχει αποφασίσει διαφορετικά πράγματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι υπηρεσιακοί παράγοντες οφείλουν να παραπέμψουν το θέμα στην οικονομική επιτροπή, η οικονομική επιτροπή είναι εκείνη η οποία θα αποφασίσει τι θα κάνει, πράγμα το οποίο δεν έκαναν αλλά αντίθετα προχώρησαν σε εκδίκαση των ενστάσεων χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα, προχώρησαν και δέχτηκαν και εξέτασαν τις αντικρουόμενες ενστάσεις δημιουργώντας ένα σκηνικό «μπάτε σκύλοι και αλέστε...». Έτσι χθες η βασική εισήγηση που ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη είχε σαν βασικό στοιχείο να υιοθετήσει όλο αυτό το συνονθύλευμα και το αλαλούμ. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ούτε που τους πέρασε από το μυαλό ότι ουσιαστικά η ένσταση που δεν εξετάστηκε εντός των προθεσμιών από τα αρμόδια όργανα θεωρείται ως σιωπηρώς απορριφθείσα και όφειλε η συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής ίσως με τους ίδιους ή και άλλους λόγους. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχασε το χρονικό περιθώριο που δίδει η νομοθεσία για να καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής, με αποτέλεσμα ήταν μονόδρομος να βρεθεί σε ισχύ μόνο η απόφαση που έβαζε και τις δύο εταιρείες το παιχνίδι. Όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση όμως ότι ορισμένοι στο δήμο έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για την εξέλιξη των πραγμάτων και χθες προσπάθησαν να ανατρέψουν με φαιδρά επιχειρήματα όλο αυτό το σκηνικό των αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής και να συγκαλύψουν ευθύνες που προέκυψαν από ένα σημείο και μετά.


Κούφιοι ισχυρισμοί

Η δικαιολογία που βρήκε η δημοτική αρχή για να ματαιώσει τον διαγωνισμό ήταν ότι «ξέχασαν να γράψουν πίστωση στον προϋπολογισμό του 2015 που να καλύπτει αυτή την προμήθεια». Ουσιαστικά δηλαδή χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα το οποίο πολύ εύκολα αποδείχτηκε ότι δεν έχει καμία βάση με την αλήθεια αφού στον προϋπολογισμό ήταν εγγεγραμμένη πίστωση 150.000 ευρώ και όχι 73.000 ευρώ που ήταν απαραίτητες. Μάλιστα εξαντλήθηκαν σε κάποιες δικαιολογίες τα μέλη της ηγεσίας της οικονομικής επιτροπής ότι δηλαδή αυτό αφορά προμήθεια του 2015 και δεν έχει καμία σχέση με τις προμήθειες του 2014. Αγνοούν φυσικά ότι οι δεσμεύσεις πιστώσεων που είχαν αναληφθεί για την έναρξη του διαγωνισμού με το τέλος της χρονιάς αναστρέφονται και αποτελούν κατά προτεραιότητα πιστώσεις του νέου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά έμμεσα ομολόγησαν ότι προσπαθούν να βρουν έναν εύσχημο τρόπο για να ματαιώσουν το διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος λόγος που προβάλλεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα διλήμματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής χωρίς να μπορεί να απαντήσει πειστικά κανένα από τα μέλη της πλειοψηφίας, τα οποία μονοσήμαντα ζητούσαν να συντομεύει η διαδικασία και να πάρουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία, θεωρώντας ότι το μείζον θέμα των συλλογικών οργάνων είναι να αποφασίζουν έστω και χωρίς διάλογο, έστω και χωρίς απαντήσεις, έστω και αν τα επιχειρήματα τα οποία καταθέτουν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δεν έχουν σχέση με την αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακούστηκαν μυθικά πράγματα σαν τεκμηρίωση τα οποία δείχνουν από μόνα τους ότι ήταν αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής για να μπορέσουν να δικαιολογηθούν καθώς είδαν ότι είχαν εκτεθεί πολιτικά ανεπανόρθωτα. Μάλιστα μέλος της επιτροπής έφτασε στο σημείο να προτείνει στους εκπροσώπους των δύο εταιρειών «να καθίσουν να συζητήσουν για να τους μοιράσει ο δήμος τη δουλειά» πράγμα το οποίο έθεσε εκτός ορίων τους παριστάμενους....

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πέντε μέλη της πλειοψηφίας στην οικονομική επιτροπή είχαν ήδη προαποφασίσει τη στάση τους για ματαίωση του διαγωνισμού και προσπαθούσαν όσο γρήγορα μπορούσαν να κλείσουν την υπόθεση καθώς διαπίστωναν ότι τα επιχειρήματα καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο. Έτσι με μόνο τους ψήφους της πλειοψηφίας ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τους κάδους και όπως τουλάχιστον δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία ουσιαστικά θα περάσει η άνοιξη και ενδεχόμενα στα μέσα του καλοκαιριού να αποκτήσουν κάδους, παρά το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωνε την αναγκαιότητά τους ρίχνοντας ευθύνες στους ανταγωνισμούς των εταιρειών, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να κρύψει τις τεράστιες διοικητικές ελλείψεις στη διαχείριση της υπόθεσης και τις ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή.

Παραμένει άγνωστο τι θα κάνουν από την πλευρά τους οι εταιρείες αφού στην τοποθέτηση ενός εκπροσώπου εταιρείας αφέθηκε να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγής κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιο σημείο της διαδικασίας προσπάθησαν μέλη της πλειοψηφίας της οικονομικής επιτροπής να επιρρίψουν ευθύνες ότι ο δήμος πέφτει θύμα στον ανταγωνισμό δύο εταιρειών για να εισπράξουν κάθετες θέσεις από τους εκπροσώπους των εταιρειών ότι ουσιαστικά οι διοικητικές παραλείψεις είναι εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να υποβάλλουν ενστάσεις και να υπερασπίζονται το έννομο συμφέρον τους. Να θυμίσουμε όμως ότι κάτι τέτοιο και ο ίδιος ο δήμαρχος είχε ισχυρισθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

1 σχόλιο:

  1. Ετσι συμβαίνει παντοτε. Οι τιμητες δεν δεχονται ελεγχο απο κανεναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου