Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Guardian: Οι μη εκλεγμένοι άρχοντες της ΕΚΤ και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας

  
Ο βρετανικός Γκάρντιαν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας - Ε.Ε. με καθημερινή συνεχή ενημέρωση. 

Σήμερα, στο ξεκίνημα της σχετικής ενημέρωσης, σχολιάζει σκωπτικά την επέμβαση των μη-εκλεγμένων αρχόντων της ΕΚΤ με τη γνωστή πλέον απόφαση να μη δέχεται πλέον ως ενέχυρα τα ελλληνικά ομόλογα.

Οπότε, μεταφράζουμε πρόχειρα το πρώτο σχόλιο του Γκάρντιαν στο σημερινό ξεκίνημα της συνεχής του ενημέρωσης (το αγγλικό κείμενο ακολουθεί):
  

Ο Βαρουφάκης συναντά τον Σόιμπλε, μετά το σοκ [από την κίνηση] της ΕΚΤ 


Καλημέρα,

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της νέας, δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, συναντά τον δημοκρατικά εκλεγμένο ομόλογό του στο Βερολίνο, για να συζητήσουν την πρόταση του πρώτου να χαλαρώσει η κρίση χρέους που στραγγαλίζει τη χώρα του.

Αλλά το κλείσιμο [της περιοδείας] του Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισκιάστηκε από τη δραματική επέμβαση των μη-εκλεγμένων αρχόντων του νομισματικού σύμπαντος στην Φρανκφούρτη

Η ΕΚΤ συντάραξε τον κόσμο των αγορών χθες βράδυ, και επέτεινε την πίεση στην Αθήνα, ανακοινώνοντας ότι δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες για να σερβίρει δάνεια.

Η ΕΚΤ απέδωσε την απόφασή της να αποσύρει την υπάρχουσα εγγύηση στα χαρακτηρισμένα ως σκουπίδια ελληνικά ομόλογα, στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια νέα συμφωνία διάσωσης, αντί να ευθυγραμμιστεί και να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας. 

Ή όπως το έθεσε η ίδια η ΕΚΤ:

Η απόφαση του Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βάσιμο να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ευθυγραμμίζεται με τους υπάρχοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.

ECB lifts waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by Greece http://t.co/zhFVuGS76b 
— ECB (@ecb) February 4, 2015 
Η απόφαση να αποσυρθεί η εγγύηση χτύπησε ήδη το ευρώ και πιθανότατα θα προκαλέσει πανικό στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα το πρωί.

Η κίνηση της ΕΚΤ δίχασε τους σχολιαστές και τους ειδικούς. Μερικοί μιλούν για λογική απάντηση στην ελληνική κρίση - καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε ασφαλή επίπεδα...


The only surprise of ECB decision was timing. But what do you expect with Tsipras grandly telling everyone won't ask for program extension? 
— Simon Nixon (@Simon_Nixon) February 4, 2015 
[Η μόνη έκπληξη από την απόφαση της ΕΚΤ είναι το τάιμινγκ. Τι περιμένατε με τον Τσίπρα να λέει σε όλους δυνατά ότι δεν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος; 
-Σίμον Νίξον, σχολιαστής στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ]

....Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες

The ECB - sorry, who elected you? - trying to crush Greece's elected government because they fear its example. An attack on democracy. 
— Owen Jones (@OwenJones84) February 4, 2015 
[H EKT - συγνώμη, ποιος σας εξέλεξε;-  προσπαθεί να τσακίσει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας γιατί φοβούνται το παράδειγμα που μπορεί να δημιουργήσει. Μια επίθεση στη Δημοκρατίας. 
Όουεν Τζόουνς - αρθρογράφος της Γκάρντιαν]

Ακόμα κι αν η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, η κίνηση της ΕΚΤ επέτεινε ακόμη περισσότερο την κρίση χρέους της Ελλάδας και πιθανότατα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα. 

Θα παρακολουθούμε όλες τις αντιδράσεις, τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, και τις άλλες οικονομικές ειδήσεις της ημέρας (spoiler alert: η Τράπεζα της Αγγλίας θα βάλει φρένο στα επιτόκια το μεσημέρι ώρα Αγγλίας....)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου