Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Ξεκινά πλέον η ίδρυση του ενιαίου αραβικού Στρατού…

  
Πρόταση στις αραβικές χώρες να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας κοινής, αραβικής, στρατιωτικής δύναμης, απεύθυνε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η δύναμη αυτή θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις στην περιοχή, είπε ο Σίσι, μιλώντας στην συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. Η πρόταση Σίσι έγινε δεκτή.

«Αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη έναντι στις μεγάλες προκλήσεις που τα αραβικά μας έθνη αντιμετωπίζουν. Οι Άραβες ηγέτες αποφάσισαν να συμφωνήσουν, επί της αρχής, στο σχέδιο δημιουργίας της κοινής δύναμης», είπε.

Ο Σίσι έχει επανειλημμένα ζητήσει κοινή δράση από Άραβες και Δυτικούς, κατά των απειλών που θεωρεί ζωτικές για την αιγυπτιακή ασφάλεια στη Λιβύη και αλλού. Στα τέλη Φεβρουαρίου είχε διατάξει αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη μετά τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών Αιγυπτίων.

Ο Σίσι είπε πως θα σχηματιστεί μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, υπό την επίβλεψη των επιτελείων των αραβικών κρατών, η οποία θα εργαστεί για τον σχηματισμό της κοινής δύναμης. Ο Σίσι πρότεινε την συγκρότηση ενός σώματος 40.000 επίλεκτων ανδρών, οι οποίοι θα υποστηρίζονται από ελαφρά τεθωρακισμένα, αλλά και αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Δεν θεωρείται πάντως πιθανό να μετέχουν στο εγχείρημα και τα 21 κράτη που είναι μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, πάντως, πως η συμμετοχή θα είναι εθελοντική. Είπε όμως πως ήδη δύο χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μετάσχουν.

Το Ιράκ, το οποίο υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν, εξέφρασε επιφυλάξεις επί του σχεδίου. 
  
Η πρόταση Σίσι πάντως τέθηκε σε μια στιγμή που ήδη διεξάγονται επιχειρήσεις στην Υεμένη κατά των σιιτών, ενώ πληροφορίες από την Σαουδική Αραβία έκαναν λόγο για την ανάγκη εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων. Μήπως ο «Αραβικός στρατός» θα αποτελέσει τη δύναμη αυτή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου