Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Μετά από... 28 ώρες έληξε η μάχη στα Σκόπια – 30 Αλβανοί αιχμάλωτοι

  
Το τέλος της μάχης στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ των Σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας και μιας αλβανικής «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη (και όχι 70 όπως λεγόταν αρχικά), εισήλθε στα Σκόπια από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός του βουλγαροαλβανικού κρατιδίου, η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» που βρέθηκε στο Κουμάνοβο, απώτερος στόχος της οποίας ήταν η αποσταθεροποίηση των Σκοπίων, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία μετά από μάχες που διάρκειας 28 ωρών.

«Απώτερος στόχος των τρομοκρατών η αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας”. Δυστυχώς, στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Κουμάνοβο, οχτώ αστυνομικοί, τους οποίους θα θυμόμαστε για πάντα, έχασαν τη ζωή τους, όμως έσωσαν τις ζωές περίπου άλλων 8.000 πολιτών» σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων,οι περισσότεροι εξ΄αυτών με ελαφρά τραύματα.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» στο Κουμάνοβο ήταν από τις πιο δύσκολες και εξήρε τον «επαγγελματικό τρόπο» με τον οποίο αυτή διεξήχθη. Εκατοντάδες Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί χρειάστηκαν 28 ώρες για να «νικήσουν» 40 Αλβανούς ενόπλους. Ενδιαφέρον…

Πρόσθεσε ότι 30 περίπου μέλη από την ομάδα των τρομοκρατών παραδόθηκαν στην αστυνομία και οδηγούνται στον ανακριτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και πέντε εκ των «εγκεφάλων» της επιχείρησης.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ψευδομακεδονικές Αρχές, κάποιοι από τους «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, που πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε στα Σκόπια, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους και έμπειρους σε μάχες τους «τρομοκράτες» που βρέθηκαν στο Κουμάνοβο, καθώς, όπως είπε κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η αστυνομία των Σκοπίων κατάφερε να εξουδετερώσει την πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια.

Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους και σημείωσε ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τα Σκόπια θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Εντάξει, είναι γνωστό ότι ο Γκρουέφσκι είναι ένας ημίτρελος Έλληνας γενίτσαρος (ο παππούς του σκοτώθηκε το 1940 πολεμώντας ως Έλληνας στρατιώτης), αλλά κάποιες αναφορές του, εάν στέκουν διότι είναι και γνωστός μυθομανής έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα ότι οι ένοπλοι Αλβανοί αυτονομιστές είχαν αποκτήσει πολεμική εμπειρία στη Μέση Ανατολή, δηλαδή πολεμώντας ως τζιχαντιστές.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι από τους 40 Αλβανούς ενόπλους οι 30 παραδόθηκαν στις Σκοπιανές Αρχές. Με ποια λογική έδωσαν μια μάχη 28 ωρών για να πιαστούν αιχμάλωτοι, σύντομα θα δείξει, εάν δηλαδή είναι μια ακόμα περίπτωση κλασικών Αλβανών κατσαπλιάδων ή εάν αυτό το έργο θα έχει και συνέχεια που θα οδηγήσει μοιραία στη διάλυση του ψευδομακεδονικού κρατιδίου.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου