Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Ποιες οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας – Τι απαιτούν οι δανειστές


Μεταξύ των ζητούμενων από τους δανειστές και των κόκκινων γραμμών της ελληνικής πλευρά ακροβατεί η κυβέρνηση επιχειρώντας να διατηρήσει τις επαφές με τους θεσμούς σε καλό επίπεδο αλλά και να μην προκαλέσει τριβές επικίνδυνες για τη συνοχή της στο εσωτερικό.

Το ασφαλιστικό ίσως είναι η πιο δύσκολη “κόκκινη” γραμμή, όσον αφορά στις περικοπές συντάξεων, όμως υπάρχει διάθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ευγενή ταμεία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των τραπεζικών υπαλλήλων. Όσον αφορά στις επικουρικές, δεν αποκλείεται στις διαβουλεύσεις του Ιουνίου να εξεταστούν οι υψηλές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ. Στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δεν σκέφτονται να συζητήσουν για μείωση επικουρικών.

Η 13η σύνταξη παραμένει, μεν, στο τραπέζι, αλλά όπως ξεκαθάρισε κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ρήξης και ήδη αναζητείται φόρμουλα όπως να μην καταβληθεί στο 100% ή να είναι λιγότεροι δικαιούχοι.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος απορρίπτει αυξήσεις στο ΦΠΑ, ακόμα και στα νησιά, αλλά όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Π. Μοσκοβισί στον Κώστα Χρυσόγονο, η Κομισιόν πιέζει για μετάταξη του τουρισμού από το 6,5% στο 13% εδώ και τώρα. Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συζητήσει από τον Ιούνιο ακόμα και ενιαίο συντελεστή 15%, κάτι που θα φέρει αυξήσεις σε θέατρα, ξενοδοχεία, ΔΕΚΟ, εστίαση, μεταφορές και μειώσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ένδυση, τηλεφωνία, καπνικά, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά – ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κλπ.). Σε χαμηλό συντελεστή θα παραμείνουν τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία.

Οι διαρροές για το ΦΠΑ και τις επικουρικές το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν την αντίδραση από το Μαξίμου και την έκδοση ανακοίνωσης από το υπουργείο Οικονομικών που ξεκαθάριζε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν.

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν οι κάτοικοι στα 22 νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου. Αν το πληθυσμιακό κριτήριο μπει τελικά στους 4.100 κατοίκους, τότε η Πάτμος θα γλιστρήσει από τις “δαγκάνες” της εφορίας. Οριακά σώζεται ούτως ή άλλως η ακριτική Σύμη, αφού ο μόνιμος πληθυσμός της δεν φτάνει στους 3.100 κατοίκους.

Σύμφωνα με το Mega, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα, 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ – νυχτερινά κέντρα – πολυτελή εστιατόρια, 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με δεδομένες τις αντιδράσεις κυρίως από την ΕΚΤ. Όσον αφορά, δε, στον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζεται μεν άδικος αλλά με αυξανόμενες τις πιθανότητες να διατηρηθεί και φέτος λόγω των δημοσιονομικών αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοικτό το που θα μπει το αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όποτε αυτός εφαρμοστεί. Στο πεδίο των Εργασιακού, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναφέρει από το χρονοντούλαπο – όπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά – το παλαιό καθεστώς συλλογικών συμβάσεων, αλλά να αναζητήσει νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΟΣΑ. Για τις Ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση επιμένει να λέει όχι στην πώληση ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ, αλλά αναζητά αλλαγές στις συμβάσεις για ΟΛΠ- ΟΛΘ. Όσον αφορά στο Ελληνικό, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου