Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου η ΠΓΔΜ - Ανησυχία και προβληματισμός σε ΕΕ

  
Τα γειτονικά Σκόπια βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής της ηγεσίας τους η οποία αντί να ασχοληθεί με τον υπαρκτό κίνδυνο της διάλυσής τους και της δράσης ομάδων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), “έχτιζε” αγάλματα του Μέγα Αλέξανδρου .

Η κρίση στα Σκόπια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό κι έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες του UCK να δραστηριοποιηθούν και να απειλούν πλέον ευθέως την σταθερότητα του κρατιδίου. 

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα την ανεύθυνη ηγεσία των Σκοπίων ότι “δεν πάει καλά”

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε εκφράσει “τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, που συνιστούν δημοκρατικές αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και της πολιτικής διεύρυνσης».

Σ΄ αυτά προσθέστε και τα σκάνδαλα υποκλοπών και διαφθοράς που αποκάλυψε ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ

Το καθεστώς Γκρουέφσκι αντί να προετοιμαστεί προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εμφάνισης ένοπλων Αλβανών με στολές του UCK που άρχισαν να δραστηριοποιούνται κι έφθασαν στο σημείο να εισβάλουν σε αστυνομικό φυλάκιο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, κρατώντας για αρκετές ώρες αστυνομικούς ως ομήρους.

Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, διπλωματικός συντάκτης του Βήματος έχει επισημάνει σε ανάλυσή του ότι τα Σκόπια βρίσκονται στη μέση μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, η οποία θα πρέπει να απασχολήσει και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να απασχολήσουν:

“Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στα Βαλκάνια διαφαίνεται αυτή την περίοδο μία υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας με έπαθλο την οικονομική επιρροή. Η έμφαση δίδεται στα Δυτικά Βαλκάνια. Φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει, κυρίως μέσω επενδύσεων, να προσδέσει τις χώρες της περιοχής στο άρμα της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την επιρροή της - και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μη προώθησης νέου κύματος διεύρυνσης, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ Βερολίνου - Μόσχας.

Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με αυτή καθ' αυτή την αστάθεια στην πΓΔΜ. Πιθανή διάχυση της σημερινής πολιτικής κρίσης σε εθνοτικό επίπεδο θα έθετε επιτακτικά ζήτημα διατήρησης της κρατικής υπόστασης (statehood) της πΓΔΜ. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος αστάθειας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πιέσεις προς την Αθήνα να πάψει να τηρεί αρνητική στάση σε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία”.


Διήμερο πένθος για τους νεκρούς αστυνομικούς

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών από τις συγκρούσεις στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ένοπλων Αλβανών, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, με μικρότερη ένταση.
Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός, που είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος, υπέκυψε στα τραυματά του στη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι δύο ακόμη αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί σήμερα το πρωϊ, ανεβάζοντας έτσι σε οχτώ τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών.
Την επομένη των συγκρούσεων μεταξύ Αστυνομίας και ενόπλων στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, τα σποραδικά πυρά συνεχίζονταν να ακούγονται την Κυριακή και ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών έχει ανέβει σε οχτώ. 

Η Αστυνομία είχε επέμβει σε αλβανόφωνη περιοχή της πόλης εναντίον ομάδας ενόπλων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν έρθει «από το εξωτερικό», όπως λέει το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει από πού. 

Διήμερο πένθος έχει κηρυχθεί από την Κυριακή για τους νεκρούς αστυνομικούς.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, είχε δηλώσει ότι, εκτός από τους νεκρούς αστυνομικούς, πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματα του, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10η Μαΐου) και την αυριανή (Δευτέρα 11η Μαΐου) ημέρες εθνικού πένθους εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο.

Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

  
Τη βαθιά ανησυχία εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν

Τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές (της ΠΓΔΜ) και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των (εθνοτικών) κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου