Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Αλλαγή πλεύσης από τις Βρυξέλλες: Πολύ κοντά σε συμφωνία! – Νέα παρέμβαση Μέρκελ


  
Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.
 
Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».
 
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
 
Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.
 
ΕΚΤ: Η Ελλάδα δεν φεύγει από το ευρώ
 
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
 
«Η υπόθεσή μας, και εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος γι’ αυτό, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας (από το ευρώ), ακόμη και αν δεν επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τότε «μπορεί να υπάρξει κάποια αναταραχή, αλλά σίγουρα όχι το χειρότερο σενάριο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η ΕΚΤ, σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος δεν πλήρωνε τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν φερέγγυες, ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.
 
«Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να γίνει ξανά η ανάλυση της κατάστασης των τραπεζών, επειδή η έκθεσή τους στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας θα υφίστατο περαιτέρω μείωση της αξίας της. Αλλά, η ανάλυση που έχει γίνει, δείχνει ότι, λόγω του ύψους της έκθεσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, μπορούν να αντέξουν μεγάλη μείωση της αξίας της» είπε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
«Πρέπει να θυμηθούμε ότι το ύψος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί πολύ, λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε (σ.σ.: με το PSI), και εν τω μεταξύ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ανάλυση πρέπει να γίνει ξανά, επειδή το ενδιαφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τη ρευστότητα στις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι φερέγγυες» κατέληξε.
 

Βερολίνο: Επιθυμία μας η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ παραμένει αυτή που ήταν, η Ελλάδα να μείνει μέρος της Ευρωζώνης. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περί Grexit και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εικασίες.
  
Σε ό,τι αφορά δε την δήλωση της Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα λίγο αέρα για να αναπνεύσει», ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από την πλευρά των Θεσμών – και με αυτόν τον τρόπο και των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας – έχει πάντα επιδειχθεί ευελιξία και έχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

«Τώρα θα πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να κάνουν τις επόμενες ημέρες τη δουλειά τους και ελπίζουμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου