Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

«Πράσινο φως» της ΕΕ στη θαλάσσια επιχείρηση κατά των διακινητών μεταναστών - Τώρα η ΕΕ αναμένει την τυπική έγκριση του ΟΗΕ

  
Τη βάση για την έναρξη μιας θαλάσσιας επιχείρησης με στόχο την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο έθεσε η ΕΕ. 

Αυτό ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την ολοκλήρωση του κοινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.  Σε περίπτωση χρήσης βίας χρειάζεται όμως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ρωσία να μην βλέπει και με τόσο καλό μάτι μια τέτοια επιχείρηση. Αρνητική εμφανίζεται η Λιβύη, λέγοντας ότι δεν θα αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν. Ελπίζω ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει από τον Ιούνιο», αμέσως μόλις καθοριστούν οι συνεισφορές σε προσωπικό και μέσα από τα κράτη μέλη, ανέφερε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση του επείγοντος», επεσήμανε η ίδια. «Καθώς φθάνει το καλοκαίρι, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επέμεινε στην αναγκαιότητα να υπάρξει «ένα ψήφισμα υπό το κεφάλαιο 7» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να υπάρξει ένα αδιαμφισβήτητο «νομικό πλαίσιο» που θα περιβάλλει την αποστολή.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να απαιτείται το πράσινο φως του ΟΗΕ, από τον Ιούνιο επιχειρήσεις «εντοπισμού και παρακολούθησης των δικτύων μετανάστευσης μέσω της συλλογής πληροφοριών και με τη βοήθεια περιπολιών στην ανοικτή θάλασσα», σύμφωνα με το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών. Ωστόσο, κάθε επιχείρηση που θα περιλαμβάνει χρήση βίας θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η ψηφοφορία δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή. Η Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη, καθώς είπε ότι δεν συνάντησε «μεγάλη αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο» όταν τάχθηκε υπέρ της υποβολής ενός σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από μία εβδομάδα.Επιφυλακτική η Ρωσία - Αρνητική η Λιβύη

Πάντως, η Ρωσία, που μπορεί να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εμφανίσθηκε αρχικά επιφυλακτική στο ενδεχόμενο χρήσης βίας. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν  χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «υπερβολικά» τα ευρωπαϊκά σχέδια να καταστρέφονται τα πλοία των διακινητών. Ο Τσούρκιν σημείωσε ότι η καταστροφή των πλοίων τα οποία μεταφέρονται για τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων θα δημιουργήσει πολλά πρακτικά και νομικά προβλήματα. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος εκμισθώνει ένα σκάφος σε κάποιον και κατόπιν αυτός ο κάποιος το χρησιμοποιεί για να μεταφέρει μετανάστες παράνομα και κατόπιν το σκάφος καταστρέφεται, τι γίνεται με τον ιδιοκτήτη του πλοίου;», πρόσθεσε.

Η ΕΕ καλείται ακόμη να ξεπεράσει και την αρνητική στάση των αρχών της Λιβύης. «Κάθε στρατιωτική δράση πρέπει να γίνει με τη συνεργασία των αρχών της Λιβύης. Η στρατιωτική επιλογή είναι απάνθρωπη καθώς θα πρόκειται (για επιχειρήσεις) εναντίον πλοίων που βρίσκονται εντός ή εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης. Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης. δεν θα αποδεχθεί αυτό το σχέδιο εκτός εάν διεξαχθεί σε συντονισμό με την ίδια. Η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ιδέα να στοχοποιούνται πλοία, για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς αυτό ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Λίβυων αλιέων», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Χάτεμ ελ Ουραϊμπι.


 Τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες

Η Λιβύη έχει βυθισθεί στο χάος σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Καντάφι. Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών ομάδων, μάχονται για την εξουσία στη χώρα, με τη σύγκρουση ανάμεσά τους να έχει συμβάλει στη δημιουργία καταφυγίων τόσο για διακινητές μεταναστών όσο κα για ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η παρέμβαση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά το Συμβούλιο Υπουργών.  Σύμφωνα με τον ίδιο, «τρομοκράτες» και τζιχαντιστές είναι πιθανόν να κρύβονται ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. «Ένα από τα προβλήματα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ξένοι μαχητές, μπορεί να υπάρχουν τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσα στους πρόσφυγες»,  προειδοποίησε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου