Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Τρίτο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ ζητά από τον ESM η Ελλάδα και αναδιάρθρωση του χρέους - Όλη η ελληνική πρόταση

Συνολικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα 2015 - 2017 ανέρχονται στα 29,145 εκατ. ευρώ

  
Τρίτο δάνειο, για την περίοδο 2015 - 2017, συνολικού ύψους 29,1 δισ. ευρώ ζητά από τον ESM η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επίσημη επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συνημμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και το 2017, από το άθροισμα των οποίων προκύπτει και το ποσό που αιτείται η Ελλάδα ως τρίτο δάνειο.

Συνολικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα 2015 - 2017 ανέρχονται στα 29,145 εκατ. ευρώ και επιμερίζονται ως εξής:

- Για το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται στα 12,335 δισ. ευρώ.
- Για το 2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται στα 7,191 δισ. ευρώ
- Για το 2017 οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται στα 9,619 δισ. ευρώ.

Όλη η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM (ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2015):
 
Για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παρόν σας υποβάλλουμε το αίτημά μας για τη στήριξη της σταθερότητας (της χώρας), όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης του ESM.
 
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά χρηματοπιστωτικής φύσεως προβλήματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:
 
Δεν υπήρξαν καταβολές από το Δεύτερο Πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2014.
 
Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές υπό την έννοια του άρθρου 1 του Οδηγού περί Δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (στο εξής ESM).
 
Το Πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και το αίτημά μας για επέκταση του και επιπλέον διαπραγματεύσεις δεν έγινε αποδεκτό.
 
Ο μηχανισμός επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) δεν έχει αυξηθεί από την ΕΚΤ και οπότε έχουν αναγκαστικά επιβληθεί περιορισμοί κεφαλαίων (capital controls) στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
 
Δεδομένων των προαναφερθέντων και δεδομένου ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι η καταληκτική προθεσμία που έθεσε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα αιτείται χρηματοπιστωτική βοήθεια για τη σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. 
 
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας.
 
Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα αιτείται από τον EFSF την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναμόρφωση στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος της περιόδου του δανείου ή και νωρίτερα.
 
Η Ελλάδα στοχεύει να επανακτήσει πρόσβαση στις Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Αγορές για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
 
Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό το δάνειο και να τεθεί σε λειτουργία, η Ελλάδα αιτείται την παράταση του τρέχοντος προγράμματος από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα κηρυχθεί τεχνική στάση πληρωμών.
 
Η Ελλάδα είναι πλήρως αφοσιωμένη στο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της δημόσιο χρέος με τρόπο που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.


Embedded image permalink


Greek 3rd bailout

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της κυβέρνησης - Αίτημα για 2ετή συμφωνία με ESM και αναδιάρθρωση χρέους

Αίτημα για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση χρέους υπέβαλε η κυβέρνηση στον ESM.
 
Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διαμηνύουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
 
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. 
 
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. 
Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές. 
 

Οι αρχικές διαρροές

Νέα αντιπρόταση - απάντηση στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker, ώστε να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έστω και στο και πέντε, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.
 
Η ελληνική πλευρά ζητά άμεση διευθέτηση του χρέους, επί συγκεκριμένου σχεδίου, με μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και παράταση των ετών αποπληρωμής του συνόλου του χρέους.
 
Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση ζητά απεμπλοκή του ΔΝΤ από τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας, δηλαδή τη μη συμμετοχή του Ταμείου στις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, αν και όποτε αυτές επανεκκινήσουν.
 
Η ελληνική πλευρά επαναδιατυπώνει την πλήρη αντίθεσή της στη μείωση μισθών και συντάξεων με μέτρα οριζόντιων περικοπών, τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πακέτο, η κυβέρνηση ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα και στοχευμένες δράσεις.
Η ελληνική απάντηση σε πρώτη φάση βασίζεται στις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης, ενώ οι σημερινές δηλώσεις ξένων ηγετών και θεσμικών φαίνεται πως δεν δίνουν περιθώρια να υπάρξουν ευήκοα ώτα στη νέα ελληνική πρόταση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου