Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Αποκαλυπτικά στοιχεία-φωτιά για τις υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

  
Στοιχεία-φωτιά για τις κινήσεις μυστικών υπηρεσιών την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, το σχέδιο δολοφονίας του, αλλά και τις ελληνορωσικές σχέσεις περιέχει το πόρισμα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου “Πυθία” που αφορούσε σε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή.
Η πολυετής ανάκριση φέρνει στο φως τηλεγραφήματα του wikileaks, τον ρόλο συγκεκριμένων πρακτόρων, πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και στοιχεία για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας- ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο πόρισμα του επίκουρου ανακριτή κατά της διαφθοράς Δημήτρη Φούκα.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Ήταν Αύγουστος του 2004 όταν ο William B, αμερικανός πράκτορας, “επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών”. Σε ρόλο κλειδί η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου, που όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Μάλιστα, από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΠ
“Τρύπα” διαρροής πληροφοριών είχε δημιουργηθεί στην ΕΥΠ, καθώς σύμφωνα με αναφορές στο Wikileaks, προκύπτει ότι υπήρχαν “δυσαρεστημένοι” υπάλληλοιεπιρρεπείς σε διαρροές. Η έρευνα κατέδειξε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.
ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΘΙΑ 1
Μπορεί οι πληροφορίες για ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να χαρακτηρίζονταν “θεωρίες συνομωσίας”, αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν τέτοια που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά αγνώστων για την ύπαρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ασκήθηκε κατά αγνώστων δραστών.
Μεταξύ των ενεργειών ήταν και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αφού -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά-, “σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών.”
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ειδική αναφορά γίνεται στη σύναψη συμφωνίας τόσο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όσο και για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου South stream. Από τηλεγραφήματα και καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει ότι “το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι…Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών”. Επιβεβαίωση του “προβληματισμού” των ΗΠΑ δίνει και η μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία “ΘΣ 13″.
Ο ΡΟΝΤΟΣ και Ο PRICE
Τα στοιχεία της έρευνας οδήγησαν στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε ότι ο Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, συμβούλου επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Σκοπός της έλευσης του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν “η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένους σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price.”
Σχετικά με το “κόστος” του εγχειρήματος αναφέρεται ότι ” θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δις ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.”. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου.
ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ
Εκτενής αναφορά γίνεται και στην περίοδο αλλαγής πλεύσης της Ελλάδας στο ζήτημα των αγωγών, όπως αυτή “προέκυψε” μετά την πληροφόρηση για αρνητικές αντιδράσεις της Αμερικής. “Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφτηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.”.
“ΣΤΟΠ, είμαστε πλέον φίλοι”
Για προσπάθεια τερματισμού της έρευνας γίνεται λόγος από τον κ. Φούκα: “Στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ειναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περεταίρω ανάπτυξη τους.”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου