Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Η παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ

  
   
Η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, δηλαδή να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και επιδιώκει να κερδίσει χρόνο δια του δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα είναι ασφαλώς κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Ο λαός θα αποφασίσει αν δέχεται ή απορρίπτει την πρόταση συμφωνίας που έκαναν οι δανειστές. 
Δύο τα ενδεχόμενα:
 
  • Αν την δεχτεί, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί, αφού εκείνη την έχει απορρίψει.
  • Αν την απορρίψει, ο πρωθυπουργός με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανά χείρας θα πάει στις Βρυξέλλες και θα ζητήσει νέα, καλύτερη, συμφωνία.
Μένει να αποδειχθεί ότι οι δανειστές θα πειστούν τότε ότι θα λάβουν περισσότερο υπόψη τους την τωρινή ετυμηγορία του ελληνικού λαού απ’ όσο έλαβαν εκείνη του Ιανουαρίου. Αν δεν την λάβουν, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στο ίδιο ή και σε μεγαλύτερο αδιέξοδο από το σημερινό.
Ετσι κι αλλιώς, το χάσμα που άνοιξε τη νύχτα ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους δύσκολα θα κλείσει και, υπό τις σημερινές συνθήκες, η αποχώρηση της Ελλάδα από την ευρωζώνη δύσκολα θα αποφευχθεί. 
Πολύ δύσκολα θα συμβιώσει ο κ. Τσίπρας με «εκβιαστές» που επιδιώκουν την «ανατροπή» του. 
Το «όχι» στο δημοψήφισμα τυπικά θα είναι «όχι» στην πρόταση των δανειστών. Ουσιαστικά, όμως, θα είναι «όχι» στην ευρωζώνη. Απλώς, ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να θέσει ευθέως το καθαρό δίλημμα «ναι ή όχι στο ευρώ» και προτιμά το μεσοβέζικο «ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών».
Η επιλογή είναι εκ πρώτης όψεως ευφυής. Διότι ο κ. Τσίπας αποφεύγει να πάρει ο ίδιος την απόφαση να απορρίψει τη συμφωνία, πετώντας το μπαλάκι στους ψηφοφόρους.
Όμως, το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν οδηγεί σε λύση, ούτε καν σε αυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση. 
Αν η απάντηση του λαού είναι «ναι», η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει μια «αντιλαϊκή» και «εκβιαστική» πρόταση. 
 
Αν η απάντηση είναι «όχι» και οι δανειστές το εκλάβουν ως «όχι» στο ευρώ, τότε καμιά νέα συμφωνία δεν θα επιτευχθεί. Και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα καταστεί αναπόφευκτη.
Είτε η κυβέρνηση αυτό επιδιώκει είτε όχι, η εξέλιξη μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη. 
Και μάλιστα με απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος για άλλο θα έχει ερωτηθεί και άλλο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η ετυμηγορία του.

Γ.Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου