Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δώσουν χρήματα για την οικονομική διάσωση μίας χώρας της ΕΕ


Φαίνεται πως οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις των ΗΠΑ για λύση στο θέμα της Ελλάδας δεν αρέσουν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Τζακ Λιου φαίνεται πως εκνευρίστηκε και απάντησε σε ειρωνικό ύφος στον Αμερικανό ομόλογό του.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Λιου ζήτησε από τον Σόιμπλε να υπάρξει στήριξη της Ελλάδα από τη μεριά της Γερμανίας. Τότε, ο Σόιμπλε απάντησε χαρακτηριστικά: «Δώστε και εσείς 50 δισ. για να σωθεί». 
Όπως ήταν φυσικό ο Τζακ Λιου αφού είδε ότι δεν βγάζει άκρη με τους παραλογισμούς Σόιμπλε σταμάτησε εκεί τη συζήτηση. 

Οι Γερμανοί όμως συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν μονότονα τον παραλογισμό πως "όταν μπαίνει το θέμα των χρημάτων, η Ουάσιγκτον κάνει πάντα πίσω".
Όμως γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δώσουν χρήματα; Επειδή μόνο και μόνο λένε το αυτονόητο και πιέζουν για αυτό;

Είναι οι ΗΠΑ μήπως μέλος της ΕΕ και οφείλουν να πληρώσουν; Είναι οι ΗΠΑ οικονομικοί εγγυητές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;
Μήπως οι ΗΠΑ ζήτησαν ή Γερμανοί έδωσαν χρήματα για να σωθεί πριν μόλις λίγα χρόνια η χρεοκοπημένη Πολιτεία της Καλιφόρνια;
Και η Ελλάδα; Ποιους έχει εταίρους; Τους Αμερικάνους ή τους Ευρωπαίους; Είναι κράτος μέλος των ΗΠΑ ή της ΕΕ; Συνδράμει οικονομικά τόσα χρόνια στο κοινό ταμείο των ΗΠΑ ή της ΕΕ; (Ναι, πληρώνουμε φόρους που μας αναλογούν για το κοινό ταμείο της ΕΕ).
Να θυμηθούμε λίγο εδώ ότι η Ελλάδα κλήθηκε πριν 20 περίπου χρόνια να πληρώσει άνευ αντιλογίας για τις χρεοκοπημένες πρώην κομουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσω οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ; Χώρες που δεν ήταν εταίροι της και καμιά υποχρέωση προς αυτές δεν είχε (και το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Ουκρανίας σήμερα).
Να θυμηθούμε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει (με χρήμα, αλλά και αίμα) πολλές φορές την Ελλάδα (και ακόμη δίνουν χρήμα μέσω ΔΝΤ) και όλη τη Δυτική Ευρώπη (σχέδιο Μάρσαλ κτλ) με αιτία τις πολιτικές της Γερμανίας και αποτελέσματα αυτών (Δύο Παγκόσμιους Πολέμους κτλ).
Οι ισχυροί οικονομικά Ευρωπαίοι εταίροι μας, με πρώτη τη Γερμανία, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το πραγματικό μεγάλο πρόβλημα. Το οποίο βέβαια δεν είναι το χρέος και τα προβλήματα της Ελλάδας.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; 
Σήμερα στην ΕΕ έχουμε ένα κοινό νόμισμα και κεντρικό έλεγχο του νομίσματος από την ΕΚΤ. Αυτό δεν είναι κακό. Αντιθέτως είναι πολύ καλό βήμα για την ολοκλήρωση της ΕΕ και για την μελλοντική ευημερία των λαών της.
Το πρόβλημα είναι το εξής: Η ΕΕ-ΕΚΤ έχει τον έλεγχο του νομίσματος (νομισματικής πολιτικής κτλ) των χωρών μελών της Ευρωζώνης, αλλά αρνείται πεισματικά να αναλάβει και τον έλεγχο των χρεών των χωρών αυτών. Η νομισματική πολιτική είναι το βασικό εργαλείο ενός κράτους για την αντιμετώπιση του χρέους του. 
Τα εθνικά νομίσματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης είναι πλέον ένα κοινό νόμισμα, Ευρωπαϊκό, αλλά τα χρέη των χωρών αυτών δεν είναι κοινό Ευρωπαϊκό χρέος. 
Και από την άλλη ο πλούτος των χωρών αυτών δεν είναι Ευρωπαϊκός αλλά εθνικός. Όπως και η φτώχεια, η ανεργία και η ανθρωπιστική κρίση...
Πάντως σχέση με κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται φίλος, εταίρος και δανειστής ταυτόχρονα, δεν στέκει. Αυτές οι έννοιες δεν μπορούν να συνυπάρχουν σε μία σχέση. Οποιαδήποτε σχέση...1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου