Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Συντονισμένη παρέμβαση Γιούνκερ-Μοσκοβισί για διαπραγματεύσεις επί της “νέας” πρότασης των δανειστών

  
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις των Θεσμών, για να ενημερωθεί καλύτερα, όπως τονίζει ο ελληνικός λαός.

Υπογραμμίζει, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις και οι βελτιώσεις πάνω σε αυτά τα κείμενα, από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές εγκατέλειψαν τις συζητήσεις το βράδυ της 26ης Ιουνίου.

Λίγο αργότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί έγραψε στο Twitter ότι παραμένει ανοικτή η πόρτα τω διαπραγματεύσεων πάνω στις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

Η τελευταία πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:


  • Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για το 23% που είχαν προτείνει αρχικά οι δανειστές, αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% -με εξαίρεση βασικών αγαθών στο 13%-, διατήρηση του ρεύματος στο 13%.
  • Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και περικοπή του 20% της δαπάνης.
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 100% από το 55% σήμερα, αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% και αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
  • Στο ζήτημα των πρόωρων συντάξεων, η 30ή Ιουνίου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αντικαταστάθηκε με την φράση «το ταχύτερο».Αναλυτικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει:

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου