Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Ντέισεμπλουμ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται την Τρίτη το βράδυ

Συνεχίζεται η προσπάθεια λέει η κ. Λαγκάρντ - Σόιμπλε: Ποτέ δεν αποκλείονται εκπλήξεις από την Ελλάδα

  
Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται την Τρίτη το βράδυ, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισεμπλουμ, γνωστοποιώντας την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περί απόρριψης του αιτήματος παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
  
«Η ελληνική κυβέρνηση απεφάνθη να ανταποκριθεί αρνητικά στις προτάσεις των θεσμών» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα επέλεξε να θέσει σε δημοψήφισμα προτάσεις, οι οποίες ακόμη δεν είχαν οριστικοποιηθεί.
   
«Οι προτάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες, βρισκόμασταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις» εξήγησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με τις απόψεις των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών. «Θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του συμπεράσματος» σημείωσε ο κ. Ντέισεμπλουμ.

«Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης» τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι στη νέα συνεδρίαση, δεν θα δώσει το «παρών» ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η Ευρώπη επέδειξε το μέγιστο της ευελιξίας. Ήμασταν έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε εν συνεχεία.

Eρωτηθείς για το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι εάν η απάντηση του ελληνικού λαού είναι θετική, τότε ενδεχομένως να εφαρμοστεί ένας μέρος του προγράμματος, όπου είχε συμφωνηθεί.

«Θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα, ακόμα και με ναι. Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα» τόνισε αναλυτικά.

Στο σενάριο του «όχι», συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται στον ελληνικό λαό ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Ντέισεμπλουμ.Συνεχίζεται η προσπάθεια λέει η κ. Λαγκάρντ

“Μαζί με τους άλλους θεσμούς, πάντα επιδείξαμε ευελιξία προκειμένου να προσαρμοστούμε στη νέα οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα”, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε πως “στόχος αυτού που κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας στην Ελλάδα και να αποκαταστήσουμε τη χρηματοδοτική της ανεξαρτησία, όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του επέμεινε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει. ¨Οταν βλέπω πού βρισκόμαστε, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι αρκετά περιορισμένες και είναι πολύ καλά εντοπισμένες¨, είπε ο κ. Μοσκοβισί.

¨Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει τη δική της θέληση¨, πρόσθεσε ο Επίτροπος.
  
  

Σόιμπλε: Ποτέ δεν αποκλείονται εκπλήξεις από την Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα έβαλε τέλος στις διαπραγματεύσεις, ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως ποτέ δε μπορείς να αποκλείσεις τις εκπλήξεις με την Ελλάδα.

Ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, ανέφερε πως υπάρχει μια σαφής συναίνεση στο Eurogroup πως δεν μπορεί να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη την προκήρυξη δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως το Plan B πλησιάζει να γίνει Plan Α.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουί ντε Γκίντος, είπε πως η απόφαση για δημοψήφισμα έχει κάνει τη ζωή δυσκολότερη για όλους, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μια θετική έκβαση σε όλη αυτήν την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου