Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Τσίπρας σε αντιπολίτευση: Ειστε υπέρ ή κατά της πρότασης των Θεσμών;

  
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής δυσάρεστη έκπληξη την εισήγηση των Θεσμών και κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας. 

“Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια συμφωνία”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή:


“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση των κομμάτων και του λαού. 
Την ευρωπαϊκή λύση δεν τη χρειάζεται μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη, ώστε να σημάνει μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. 
Τη διάθεση και αφοσίωσή μας στην ευρωπαϊκή ιδέα αποδείξαμε έμπρακτα με την κατάθεση της συμφωνίας της προηγούμενη εβδομάδα. 
Η πρόταση που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης. Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης η μειώση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 
Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. 
Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία. Χρειαζόμαστε λύση οριστική, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για να σταματήσει η κινδυνολογία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 
Η εισήγηση που μου παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ, προχθές, με εξέπληξε δυσάρεστα. Οι προτάσεις από την πλευρά των θεσμών είναι σαφώς μη ρεαλιστικές, αποτελούν οπισθωχώρηση. 
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις. 
Η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση. Θέλω ωστόσο ν’ακούσω την αντιπολίτευση, αν αποδέχεται ή απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία. 
Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης που συγκρούεται με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Ο λαός μας ζητά να μην υποκύψουμε σε παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών. 
Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια συμφωνία. 
O κόσμος μας ζητά μονάχα ένα πράγμα: Να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας. 
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Ταμείου για μεταφορά των πληρωμών στο τέλος του μήνα είναι σαφές ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. 
Nα συνοψίσω τη στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους, προστασία συντάξεων και του πραγματικού μισθού, αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αντιστροφή της απορρύθμισης της εργασίας. 
Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία, κινητοποιώντας και το λιμνάζον δυναμικό της. 
Ο ελληνικός μπορεί να είναι περήφανος και ήσυχος, γιατί θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση δεν θα λυγίσει σε παράλογες απαιτήσεις και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας”,
είπε ο Πρωθυπουργός.
   

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου