Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls στις τράπεζες - Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Κηρύσσεται τραπεζική αργία στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου
 
  
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχωρά η κυβέρνηση στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες (capital controls).
 
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκδόθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28/6 προς Δευτέρα 29/6 και επιβεβαιώνει πως κηρύσσεται τραπεζική αργία στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου. 
 
Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η εν λόγω χρονική περίοδος δύναται να συντμηθεί ή να παραταθεί.
 
Κατά την τραπεζική αργία, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό και σε αυτές θα έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία της για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας. 
   
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών.
     
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό.

Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:
 
α) αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜs, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.Τα ΑΤΜs θα λειτουργήσουν εντός το πολύ 12 ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.

β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

γ) πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας.Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

δ) συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής - web banking - ή συναλλαγές δια της τηλεφωνίας) για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τα ΑΤΜs.Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου